HGI da plati dug i preseli se u manji prostor

Opština Tivat odlučna da riješi svoje imovinsko-pravne i finansijske odnose. Stranci Adrijana Vuksanovića dat rok do polovine januara da plati 65.000 eura i dobrovoljno napusti prostorije ili će biti iseljena

11758 pregleda 45 reakcija 8 komentar(a)
Prostorije HGI u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Prostorije HGI u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Hrvatska građanska inicijativa ima rok do polovine narednog mjeseca da Opštini Tivat isplati oko 65.000 eura koliko joj duguje za zakupninu opštinskog poslovnog prostora i diobrovoljno ga napusti, ili će ta politička partija biti prinudno iseljena iz prostorija u Ulici Luke Tomanovića u centru Tivta koje već desetak godina koristi kao stranačko sjedište.

To je potvrdio predsjednik Opštine Željko Komenović (NP), naglašavajući da on sa te funkcije ima prevashodnu obavezu da zaštiti imovinu i imovinske interese lokalne uprave i da aktivnosti koje je lokalna vlast koalicije građanskih listi NP-BF-GB u Tivtu preduzela da naplati pozamašna dugovanja HGI-ja, nemaju nikakvu političku pozadinu.

”Ovdje je riječ, čisto i precizno, samo o imovinskim pravima i obavezama koje Opština Tivat namjerava da riješi, bez ikakve politizacije, a ti koji ih polititizuju, jasno nam je zašto to rade. Ide se do toga da se u javnost plasiraju priče o navodnoj ugroženosti nečijih ljudskih, nacionalnih i manjinskih prava, da ja navodno, čuvam svoju političku fotelju a da je HGI tobože, trn u oku tivatske vlasti i da zato hoćemo da ih izbacimo. Ništa od toga nije tačno, jer smo mi kao lokalna vlast do sada u više sastanaka koje smo imali sa hrvatskim ambasadorom u Crnoj Gori, osobljem konzulata RH u Kotoru, predstavnicima Sabora Republike Hrvatske prijateljski i otvoreno pričali o svemu tome i drugim pritanjima od značaja za pripadnike hrvatske manjine u Tivtu. HGI koji se političlki u Tivtu opet priklonio svojim starim ljubavima iz DPS-a, sada manipuliše pokušavajući da naše redovne aktivnosti na zaštiti imovinskih i finansijskih interesa grada, predstavi kao navodni naš atak na Hrvate. To je potpuna besmislica i manipulacija”, kazao je Komnenović.

On je naveo da će Opština odlučno i do kraja sprovesti akciju naplate potraživanja od HGI-ja i da će ta stranka sredinom januara kada joj ističe rok na žalbu na već joj uručeno riješenje da napusti optinske prostorije Ulici Luke Tomanoviča, iz njih biti dobrovoljno ili prinudno iseljena.

”O postupanju sa imovinom Opštine Tivat i zaštiti finansijskih i drugih interesa Opštine neće odlučivati ni Republika Hrvatska, ni država Crna Gora iako oni možda misle da to mogu uraditi. Varaju se jer o tome odlučuje lokalna uprava Tivta i Skupština Opštine koja raspolaže imovinom grada. Dakle, neka HGI dođe na sjednicu SO, pa da raspravimo o čemu se radi. To je jedini način da se ovo riješi,jer ni ja kao gradonačelnik ne mogu njima da nešto što pripada gradu dam svojim potpisom, već o tome mora da odluči SO”, kazao je Komnenović.

Shodno svojoj zakonskoj obavezi da obezbjedi prostorije za rad svih lokalnih parlamentarnih stranaka, Opština je HGI-ju ponudila da ta stranka iz velikih prostorija površine pedesetak kvadrata u Ulici Luke Tomanovića, pređe u adekvatne i srazmjerno manje prostorije u staroj zgradi Opštine u istoj toj ulici. HGI u SO Tivat ima dva odbornika, ali su iz stranke na čijem je čelu Adrijan Vuksanović do sada odbijali da napuste velike prostorije koje Opština može komercijalno da iskoristi, te da pređu u manju kancelariju u staroj zgradi lokalne administracije Tivta, a u kojoj je inače, smještena i većina drugih tivatskih parlamentarnih partija.

”Stojimo na stanovištu da Opšini ne dugujemo nijedan euro, niti smo po bilo kojem pravnom osnovu obvezni da taj zamišljeni dug vratim”, poručili su iz HGI, tvrdeći da Opština u slučaju prostorija koje oni koriste “pogrešno tumači pravne propise” i naglašavaju da “HGI pomenute prostorije koristi na osnovu pravosnažnog Ugovora o zakupu, koji je zaključen na neodređeno vrijeme”.

Komnenović međutim, tvrdi drugačije, napominjući da je Opština Tivat prvi ugovor o zakupu spornih prostorija sa HGI-jom zaključila 10. aprila 2006. i da je cijena zakupa više puta u međuvremenu mijenjana od početne u iznosu od 320 eura mjesečno.

”Tokom 2014. i kasnije HGI se Opštiuni obraćala sa zahtjevom za rješavanje statusa poslovnog prostora koji koristi, čak je traženo da se korišćenje proširi za još jednu prostoriju. Vođeni su pregovori da tadašnja Uprava za imovinu Crne Gore preuzme plaćanje zakupnine prema Opštini, pa je bio sačinjen i nacrt trojnog ugovora, ali on nikada nije bio potoisan. Ja sam dva puta tim povodom lično išao u Upravu za imovinu i tražio da se makar nešto od dugovanja prema Opštini plati, ali se plaćanje nije moglo izvršiti jer ne postoji nijedan potpisani papir ili ugovor koji bi Upravi to omogućio da uradi”, kazao je Komnenović, precizirajući da je dug HGI prema Opštini na ime zakupnine, do kraja 2017. do kada je postojala ugovorna osnova za korišćenje tih prostorija, po analitičkim karticama lokalnog Sekretarijata za finansije, dostigao iznos od 42.493 eura.

Budući da je stranka i nakon toga ostala u opštinskim prostorijama, dug je nastavio da raste i trenutno iznosi oko 65.000 eura.

Dom kulture u Donjoj Lastvi da koriste i drugi

Komenatrišući tvrdnje rukovodstva HGI da lokalna uprava Tivta želi da izbaci toj partiji blisko Hrvatsko nacionalne vijeće i Hrvatsku krovnu udrugu “Dux Croatorum” iz Doma kulture u Donjoj Lastvi koji je takođe vlasništvo Opštine, Komnenović je kazao da je “tu sve jasno jer oni sada imaju petogodišnji ugovor o besplatnom korišćenju tog objekta, a koji ističe 16. aprila naredne godine”,

Prvaci HGI su tim povodom pokrenmli kampanju u Crnoj Gori i kod najviših državnih funkcionera Hrvatske, govoreći im “o problematici Doma kulture u Donjoj Lastvi koji su svojedobno gradili Hrvati” i tražeći njihovu pomoć da se taj javni objekat u Tivtu dugoročno dodijeli HGI-ju bliskim organizacijama.

”Mi smo ga prije deset godina obnovili. Kad kažem mim mislim na Hrvatsku organiziranu zajednicu i sada je tim i takvima problem Dom kulture u Donjoj Lastvi koji je živ. Imaju Dom kulture u Lepetanima, Gradiošnici, Krašićima koji zjape puni prašine prazni, za koje malo ko i zna. Njima je interesantan samo ovaj Dom kulture u Donjoj Lastvi”, kazao je prije desetak dana predsjednik HGI Adrijan Vuksanović.

”Ne postoji način da se Opština Tivat odriče neke svoje imovine za korist trećeg lica ili bilo koga drugoga, zvali se oni Hrvatska krovna zajednica ili Srpska zajednica ili bilo kako drugačije. To jednostavno ne može. Možemo da se dogovorimo, možemo da pomognemo, možemo da napravimo džentlmenski ugovor koji će i njima sasvim odgovarati i biti bolji nego ovi u prethodnom periodu. O tome koliko su oni (HGI) navodno ugroženi i čime sada zamajavaju javnost, govori i činjuenica da je Dom kulture u Donjoj Lastvi koji je imovina Opštine, jedini javni objekat u Crnoj Gori mimo diplomatskih predstavništava Republike Hrvatske, na kojem se stalno vijori hravtska državna zastava. Neka mi iz HGI-ja nađu drugi takav primjer, bilo gdje u Crnoj Gori”, kazao je Komnenović.

Pozvao je čelnike HGI na razgovor oko eventualnog nastavka korišćenja Doma kulture nakon isteka aktuelnog ugovora u aprilu naredne godine, ali je naglasio da će uslov Opštine za to biti da taj objekat ubuduće osim HGI i njemu bliskih organizacija, koriste i drugi predstavnici ili udruženja od značaja za hrvatsku manjinu u Crnoj Gori, prvenstveno Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” iz Donje Lastve, Matica Htrvatska u Crnoj Gori, Hrvatsko građansko društvo iz Kotora, ali i druga politička partija hrvatske manijine, Hrvatska reformska stranka.

Bonus video: