Obećao prava za sve, ali stavove ne mijenja

Prije nekoliko dana potvrdio je raniji stav prema LGBT zajednici i rekao i da žali jer je usvojen Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola

55013 pregleda 86 reakcija 55 komentar(a)
Vučurović, Foto: SAVO PRELEVIC
Vučurović, Foto: SAVO PRELEVIC

”Moju podršku će imati svaki građanin u Crnoj Gori, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost”, poručio je poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Jole Vučurović prije godinu, nakon što je imenovan za predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode. Godinu kasnije, Vučurović nije promijenio stav u pogledu prava LGBTI zajednice i nedavno je, tokom rasprave o predlogu zakona o izmjeni Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, između ostalog, izrazio žaljenje jer je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola uopšte usvojen.

”Vijesti” su ga pitale da li je ispunio ono što je obećao nakon imenovanja za predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode i gdje ta prava, konkretno kad su LGBTIQ osobe u pitanju, završavaju, s obzirom na njegovu javnu komunikaciju. Zamoljen je i da prokomentariše kako bi svoj stav izrečen prije nekoliko dana u Skupštini, opravdavao i pred LGBT zajednicom, u čijim je nekim događajima i učestvovao.

On je početkom godine učestvovao u diskusiji “Dižemo glas za one koje to ne mogu - pravda za žrtve seksualnog nasilja”, koju su organizovali NVO LGBT Forum progres i LGBTIQ socijalni centar.

”Gost sam bio zato što je bila tema nešto potpuno drugo. A sa ‘Vijestima’ ne sarađujemo”, odgovorio je on.

Vučurović je tim povodom pitan zbog funkcije koju obavlja u državnom parlamentu, a ne kao član ili poslanik Demokratskog fronta.

BEZ PODRŠKE

Ni kad je prije godinu imenovan za predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode, Vučurović nije imao podršku nevladinog sektora. Sagovornici “Vijesti” tada su kazali da je to korak unazad za ljudska prava u Crnoj Gori i da takvo rješenje poništava svrhu tog skupštinskog radnog tijela.

”Poslanik Jovan Vučurović je u Skupštini Crne Gore prilikom rasprave o ekspozeu novog predsjednika Vlade, negirao genocid u Srebrenici, tvrdio da ‘Crnogorci ne postoje’, a u nekim od ranijih istupa sa omalovažavanjem je govorio o jednoj od najmarginalizovanijih društvenih grupa - LGBT populaciji”, prokomentarisali su lani njegov izbor iz civilnog sektora, dodajući i da ga takvi stavovi ne preporučuju za obavljanje funkcije predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode.

Prije nekoliko dana, u Skupštini je raspravljano o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, u dijelu koji se odnosi na obavezu da se taj i drugi propisi usklade sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola. Konkretno, kako su pojasnili i iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, izmjene i dopune odnose se na to da se partnerima iz istopolne zajednice omoguće prava iz socijalne i dječje zaštite.

Za Vučurovića i njegovu partijsku i koleginicu iz Odbora Jelenu Božović, međutim, to je bio alarm da se “ispod žita” pokušava unijeti stavka u zakonu da se istopolnim zajednicama dozvoli usvajanje djece. Vučurović je iz Skupštine poručio da se mora “staviti tačka na pokušaj biološkog i moralnog uništenja naroda” i da “nije presrećan” zbog uvođenja istopolnih zajednica u definiciju porodice, te kako strahuje da će “bijela kuga sve više uzimati maha”.

Božović je, pored ostalog, rekla i da “istopolne zajednice nije moguće izjednačiti sa tradicionalnom porodicom”, da bi djeci moglo biti ugroženo pravo na rast i razvoj u “prirodnoj porodici” i da “sve što nudi novo doba nije normalno i prirodno”.

Iz resora Milojka Spajića pojasnili su da se Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti ne utvrđuje povjeravanje i izdržavanje djece, već da je to pitanje regulisano Porodičnim zakonom i da odluku o tome donosi nadležni sud.

Govor Vučurovića i Božović prije dva dana osudili su iz NVO Kvir Montenegro i LGBT Forum progres. Iz Foruma su kazali “Vijestima” da su zbog spornih govora uputili pritužbu zaštitniku ljudskih prava i sloboda. Nezvanično, biće upućena i predstavka Skupštini.

TRAŽE ODGOVORNOST

Dvaedeset pet članica Koalicije Zajedno za LGBTI juče su u zajedničkom saopštenju zahtijevale da se pokrene pitanje odgovornosti Vučurovića i Božovićeve.

”Nadležni u Skupštini Crne Gore bi morali pokrenuti pitanje odgovornosti rada ova dva člana, odnosno njihovog članstva u Odboru, jer izraženim govorom mržnje, homofobijom i diskriminacijom čine više štete u radu istog, a samim tim i instituciji Skupštine”, saopšteno je iz koalicije.

Ujedno, uputili su poziv rukovodstvu Skupštine “da uloži napore kako bi prevenirali i adekvatno sankcionisali raspirivanje mržnje i netrpeljivosti prema LGBTI osobama u toj instituciji”.

”Apelujemo i na poslanike i poslanice da nastave sa ozbiljnim radom u dijelu usklađivanja zakona sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola kako bi LGBTI zajednica bila u prilici da sva osnovna ljudska prava ostvari”, poručili su iz koalicije u kojoj su Akcija za ljudska prava, Juventas, ANIMA - Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Centar za monitoring i istraživanje, Aktivna zona, Centar za razvoj nevladinih organizacija, CAZAS, Udruženje Korina, Centar za građansko obrazovanje, Centar za demokratiju i ljudska prava, Crnogorski ženski lobi, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, Crnogorski olimpijski komitet, Asocijacija Spektra, Forum mladih i neformalna edukacija, Prima, Centar za ženska prava, Centar za afirmaciju RE populacije, Stana, Unija srednjoškolaca, Evropski pokret u Crnoj Gori, Centar za romske inicijative, Sigurna ženska kuća, Institut alternativa i Kvir Montenegro.

”Vijesti” su o daljem statusu Vučurovića kao predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode uputile juče pitanja i poslaničkim klubovima.

Bonus video: