Ekološki odgovoran razvoj za dobrobit stanovnika Nikšića i Danilovgrada

“Projekat se realizuje sa ciljem da doprinese da se na svim nivoima dogode zelene transformativne promjene, uz naglašenu potrebu očuvanja prirode izvan zaštićenih područja opštine Nikšić, kao jednog od najbogatijih oblasti kada je riječ o biodiverzitetu u Evropi"

4760 pregleda 1 komentar(a)
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: Privatna arhiva
Sa potpisivanja memoranduma, Foto: Privatna arhiva

Kako bi lokalne uprave, kao i kompletnu zajednicu opština Nikšić i Danilovgrad podstakli da se što više okrenu ekologiji i zaštiti životne sredine, kao i da posebnu pažnju posvete prirodnim cjelima koje nijesu stavljene pod zaštitu, iako to svojim karakteristikama zaslužuju, Udruženje za promociju turizma i zaštitu životne sredine "Morakovo", u partnerstvu sa NVO Demokratske evropske inicijative Danilovgrad, realizuje projekat "Mislimo, djelujmo i inspirišimo svoju okolinu za održivi razvoj".

Jedan od koraka zajedničkog djelovanja je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i saradnji u oblasti prirode i životne sredine za održivi razvoj lokalnih zajednica sa opštinama Nikšić i Danilovgrad. Memorandum su, u ime Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić, potpisali Đorđije Manojlović i koordinatorka projekta, Radmila Bajagić.

“Projekat se realizuje sa ciljem da doprinese da se na svim nivoima dogode zelene transformativne promjene, uz naglašenu potrebu očuvanja prirode izvan zaštićenih područja opštine Nikšić, kao jednog od najbogatijih oblasti kada je riječ o biodiverzitetu u Evropi. Za realizaciju projektnih aktivnosti su odabrana područja Nikšića i Danilovgrada jer ih povezuje ambijentalno i biološko bogatstvo, sa ekosistemskim diverzitetom koji čine planinski, šumski, livadski, slatkovodni i pećinski tipovi staništa sa raznovrsnim endemskim vrstama živog svijeta”, kazala je Bajagić.

Učešće u projektu ispred Opštine uzeli su Vera Mirković i biolog Boro Vuković, a Bajagić je kazala da ih ohrabruje činjenica da su obje lokalne zajednice koje su obuhvaćene projektnim aktivnostima iskazale spremnost da se pokrenu promjene za ekološki odgovoran razvoj. Nada se i da će rijeka Zeta i njena zaštita dodatno povezati ove dvije opštine.

“S obzirom na okolnost da ni nakon dvije godine od proglašenja nije profunkcionisalo upravljanje Parkom prirode 'Rijeka Zeta', jer nivo svijesti o ovom nacionalnom interesu ni kod građana ni kod donosioca odluka nije dostigao odgovarajući nivo, cijenimo da je sada prava prilika i vrijeme da Opština Nikšić uputi zahtjev Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine za dopunu studije zaštitite vodnog područja Gornje Zete“, navele su pomenute NVO u inicijativi koja je podnesena predsjedniku Opštine Nikšić.

Istakli su da niko nema pravo da ne poštujući principe zaštite prirode i životne sredine uspostavlja „granice prirodi“ između lokalnih zajednica i narušava cjelovitost jedinstvenih prirodnih vrijednosti.

Predložili su i Akt o preventivnoj zaštiti Zabrana kralja Nikole u Morakovu i vrela Gračanice i Bjeloševske bare.

Projektom će nastojati da ukažu na važnost osnaživanja organizacija civilnog društva i doprinosa koji pružaju u vođenju „zelenog“ dijaloga za poboljšanje pravnih okvira strašteškog planiranja na principu „od inicijative do politike“, da lobiraju kod lokalnih zajednica da pitanja očuvanja vrijednosti biodiverziteta i važnosti usluga ekosistema, u lokalnim politikama životne sredine postave u vrh strateških prioriteta i usmjere ih ka održivom ekonomskom razvoju za dobrobit stanovnika Nikšića i Danilovgrada.

“Iako na putu ostvarivanja demokratskih promjena građani razumiju svoju moć i koriste je da utiču na proces donošenja odluka, ipak u lokalnim zajednicama nedovoljno učestvuju u sprovođenju reformi u oblasti životne sredine i klime na putu evropskih integracija, ili učestvuju formalno”, istakla je Bajagić.

Kroz projekat će promovisati i stvaranje partnerstva, dati podršku mehanizmima učešća građana, lokalnom ekološkom parlamentu i “zelenoj stolici” u lokalnom parlamentu, promociji građanskog aktivizma u politikama životne sredine, promovisanju koncepta zelene tranzicije...

Projekat „Mislimo, djelujmo i inspirišimo svoju okolinu za održivi razvoj“, koji traje 12 mjeseci, podržan je u okviru programa „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika - M'BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje, Friedrich Ebert Stiftung, Politikon mreža i Centar za istraživanje i zaštitu ptica, a finansira ga Evropska unija.

Bonus video: