Pao antenski stub RDC na Bjelasici, šteta milion i po eura

Miličić kazao da je pad stuba uzrokovo velike probleme u prenosu i emitovanju programa javnog servisa koji se pokrivao sa lokacije Bjelasica, kao i probleme u radu servisa emitera i drugih operatora koji su koristrili ovu lokaciju kao telekomunikaciono čvoriste

26573 pregleda 109 reakcija 37 komentar(a)
Bjelasica, Foto: Privatna arhiva
Bjelasica, Foto: Privatna arhiva

Antenski stub Radio difuznog centra (RDC) pao je na Bjelasici, zbog jakog nevremena.

Kako je saopšteno za Portal RTCG, pukla je sajla koja drži stub, a onda se zaljuljao i pao. U pitanju je stub na Zekovoj glavi.

Izvršni direktor RDC Saša Miličić rekao je da je procijenjena šteta oko milion i po eura, imajuću u vidu knjigovostvenu vrijednost opreme. On je kazao da ulažu velike napore da se veze uspostave alternativnim pravcima, posebno u saradnji sa kolegama iz mobilnih operatera.

"Antenski stub sa kompletnom opremom montiranom na njemu (antenama, linkovima i dr.) je gotovo u potpunosti uništen, što je uzrokovalo velike probleme u prenosu i emitovanju programa javnog servisa koji se pokrivao sa lokacije Bjelasica, kao i probleme u radu servisa emitera i drugih operatora koji su koristrili ovu lokaciju kao telekomunikaciono čvoriste", poručio je on.

Ekipe Radio-difuznog centra, kako kaže, ulažu napore da iznađu alternativna tehnička rješenja kojim bi donekle sanirali problem u radu pomenutih servisa.

Naveo je da je RDC dobio i ponudu za pomoć od CEGES.

“Vjerujem da ćemo neke ključne probleme rješavati u naredna dva ili tri dana. Sanacija potpuna biće moguća vjerovatno naredne godine. Trenutno, ekipa ne može da izađe iz objekta, toliko je jako nevrijeme. Srećom, prilikom pada stuba nije bilo opasnosti po članove ekipe”, naveo je Miličić.

Vremenski uslovi su, dodaje, i dalje takvi da ne dozvoljavaju pristup terenskim ekipama Radio –difuznog centra i rad na samoj lokaciji Bjelasica.

"Čak ni članovi posade koja se nalazi u objektu na Zekovoj glavi ne može izaći iz objekta zbog ekstremnih vremenskih uslova. Kada vremenski uslovi dozvole izlazak na lokaciju, RDC će imati više informacija o stanju na lokaciji i planovima za rješavanje ovog problema", istakao je Miličić.

Takođe, na Zekovoj glavi imali su dosad i prekid napajanja strujom, jer su im sa Ski centra prekinuli kabl, pa su par nedjelja radili koristeći agregat.

Bonus video: