IJZ: Najviše zaraženih omikron sojem među mlađima od 40 godina

"Zbog sve većeg broja slučajeva sumnje na obolijevanje omikron soja SARS-CoV-2 u Crnoj Gori, koristimo priliku da još jednom podsjetimo građane na važnost vakcinacije, odgovornost i poštovanje mjera"

35271 pregleda 38 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje saopštio je da je prema dosadašnjim istraživanjima najveći procetat zaraženih omikron među mlađima od 40 godina.

U saopštenju IJZ se navodi i da je na osnovu dostupnih podataka o načinu prenošenja evidentno da se omikron širi brže nego delta soj.

"Zbog sve većeg broja slučajeva sumnje na obolijevanje Omikron soja SARS-CoV-2 u Crnoj Gori, koristimo priliku da još jednom podsjetimo građane na važnost vakcinacije, odgovornost i poštovanje mjera, naročito osnovnih kao što je pravilno nošenje zaštitne maske, jer samo tako možemo zaštititi sebe i druge", navodi se u saopštenju IJZ.

Dodaju da su svi do sada preminuli u Crnoj Gori od posljedica SARS-CoV-2 mlađi od 40 godina bili nevakcinisani.

"Još jednom koristimo priliku da apelujemo na građane da izbjegavaju organizovana okupljanja, uzdrže se posjeta mjestima sa visokim epidemijkim rizikom i provedu praznike uz svoje najbliže. Institut za javno zdravlje nastavlja da prati epidemiološku situaciju u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost", navodi se u saopštenju.

Iz Instituta je saopšteno da je u toku prethodnog dana od posljedica infekcije preminulo pet osoba, od kojih je najmlađa imala 32 godine.

Laboratorije IJZ analizirale su 2.769 uzoraka i potvrdile 545 novih slučajeva koronavirusa.

Bonus video: