Spajić odobrio Pljevljima veći budžetski deficit

U mišljenju Ministarstva piše da odobravanje prekoračenja limita “ima za cilj finansiranje kapitalnih izdataka”

9859 pregleda 6 komentar(a)
Pljevlja (ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (ilustracija), Foto: Goran Malidžan

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja odobrilo je Opštini Pljevlja prekoračenje limita budžetskog deficita sljedeće godine, iako on čini skoro 25 odsto ukupnih planiranih prihoda budžeta u 2022.

U mišljenju Ministarstva kojeg je potpisao ministar Milojko Spajić navedeno je da se odobrava prekoračenje limita budžetskog deficita, s obzirom da “ima za cilj finansiranje kapitalnih izdataka”.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti propisano da deficit budžeta opštine u određenoj godini ne može biti veći od deset odsto njenih prohoda u toj godini.

Gradonačelnik Pljevalja Igor Golubović je Predlog odluke o budžetu za 2022. dostavio je na mišljenje 8. decembra, dok je Ministarstvo odgovorilo osam dana kasnije.

U obrazloženju predloga budžeta za narednu godinu navedeno je da je od Ministasrstva traženo prekoračenje limita potrošnje, odnosno budžetskog deficita uslovljenog visokim prenesenim sredstvima iz prethodne godine (4,2 miliona eura) usljed niskog stepena realizacije kapitalnog budžeta u 2021.

Predlogom odluke budžet Opštine Pljevlja za narednu godinu planiran je u iznosu od 20,61 milion eura, što je povećanje od 1,63 miliona u odnosu na ovogodišnji.

”Ova sredstva su najvećim dijelom namjenska i planirana su za zaštitu i unapređenje životne sredine, a zbog nastale epidemije i visokog rasta cijena i nedostatka na tržištu nekih materijala i sirovina kao i kašnjenje sa rekonstrukcijom Termoelektrane Pljevlja i planirane izgradnje toplovoda, nisu mogli biti realizovani neki značajni kapitalni projekti”, navodi se u Predlogu budžeta.

Za kapitalni budžet iz kojeg se finansiraju infrastruktrni i drugi projekti opredijeljeno je 9,28 miliona eura i veći je od planiranog za ovu godinu za skoro 2,5 miliona eura. Za prvih devet mjeseci, kapitalni budžet ove godine realizovan je 23 odsto, odnosno svega 1,6 miliona eura.

Zbog zakonskih izmjena u narednoj godini prihodi od poreza na dohodak fizičkih lica biće manji za 30 odsto u odnosu na ovogodišnje.

Opština planira da u narednoj godini od poreza na nepokretnosti naplati 2,7 miliona eura, što je iznad očekivanih prihoda u ovoj godini.

Predlogom budžeta planirano je izmirivanja svih obaveza iz prethodnog perioda (ugovor iz 2015.) u iznosu od 1,37 miliona eura, kao i izmirenje svih reprogramiranih poreskih obaveza Opštine, javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač.

Predlogom budžeta planirana je isplata zarada za 249 zaposlenih u lokalnoj upravi i 66 u javnim ustanovama, čiji je Opština osnivač.

I po osnovu naknade za korišćenje i zaštitu životne sredine koju plaćaju Rudnik uglja, Termoelektrana Pljevlja i Rudnik Gradir Montenegro, Opština će i ove godine prihodovati 2,1 milion eura.

Opština će, prema planu, naredne godine iz Egalizacionog fonda prihodovati nešto više od tri miliona eura, a od donacija Evropske unije 860.000 eura.

Iz kapitalnog budžeta najviše novca - 1,68 miliona eura, biće izdvojeno za finansiranje saobraćajne infrastrukture.

Za rekonstrukciju Ulice Velimira Jakića biće izdvojeno 400,000 eura, a 370.000 eura za izgradnju saobraćajnica u DUP-u Dolovi II.

Panirana je, između ostalog, i izgradnja kružnog toka na raskrsnici kod zgrade Pošte, za šta bi bilo utrošeno 145.000 eura, a 320.000 eura planirano je za izgradnju trotoara I javne rasvjete od zgrade Elektrodistribucije u naselju Guke do Dajevića hana.

Za izgradnju i rekonstrukcije gradske hidrošloške infrastrukture planirano je 1,6 miliona eura, za izgradnju seoskih vodovoda 100 hiljada eura, a za implementaciju mjera energetske efikasnosti objekata koji se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj i ostalih višeporodičnih stambenih zgrada 400.000 eura.

Za izgradnju sportsko rekreativne zone u Borovici planirano je da se utroši 400.000 eura, a 150.000 za rekonstrukciju gornjeg jezera i brane na Breznici sa uređenjem terena.

U putnu infrastrukturu biće uloženo 700.000, a 411.000 eura za održavanje. Za upravljanje sistemom otpadnih voda planirano je da se izdvoji 970.000 eura.

Bonus video: