Privatne apoteke dovedene u bezizlaznu situaciju, biće prinuđene da obustave izdavanje ljekova na recept

"Dobavljači će prestati da isporučuju ljekove (i oni potražuju značajna sredstva od Fonda ), a samim tim bićemo prinuđeni da obustavimo izdavanje ljekova na recept do izmirenja duga", upozorili su

19304 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Fond za zdravstveno osiguranje već duže vrijeme ne izmiruje obaveze prema privatnim apotekama zbog čega su one ostale bez mogućnosti da plate dobavljačima i dovedene u gotovo bezizlaznu situaciju, upozorili su iz Udruženje privatnih apoteka „Pharmacija plus“.

Iz tog Udruženja su kazali da su iz medija saznali da je dug Fonda 23. decembra bio 7,6 miliona eura.

"S obzirom da oktobarska faktura dospijeva na naplatu prvog januara naredne godine, taj dug je realno preko deset miliona eura", ističe se u saopštenju.

Navodi se da su zbog takvog odnosa Fonda prema privatnim apotekama one ostale bez finansijskih mogućnosti da izmire obaveze prema dobavljačima.

"Time smo dovedeni u gotovo bezizlaznu situaciju. Dobavljači će prestati da isporučuju ljekove (i oni potražuju značajna sredstva od Fonda ), a samim tim bićemo prinuđeni da obustavimo izdavanje ljekova na recept do izmirenja duga", upozorili su iz Udruženja.

Oni su istakli da su svi njihovi pokušaji da stupe u kontakt sa nadležnima u Fondu ostali bez rezultata.

"Takav ignorantski odnos Fonda nas je duboko povrijedio, gledajući iz profesionalnog, ali i ljudskog aspekta", kaže se u saopštenju.

Iz Udruženja su kazali da su pokušavajući na razne načine da dođu do informacija, saznali jedino da Fond nema novca i da se ne zna kada će imati.

"S druge strane, iz izvora u Ministarstvu finansija dobili smo oprečnu informaciju. Rečeno nam je da je samo prošle nedjelje uplaćeno 12,5 miliona eura na račun Fonda", kaže se u saopštenju.

Navodi se da direktor Fonda Dragoslav Ščekić uvjerava javnost da snabdijevanje ljekovima nije ugroženo zbog dugova koji su nastali.

"Činjenice, međutim, govore suprotno. Kristalno je jasno da je cijeli lanac od vitalnog interesa pred kolapsom", upozorili su iz Udruženja privatnih apoteka.

Bonus video: