Čirgić: Ministarstvo pokušava sakriti da je predloženi budžet neodrživ

"Predloženi budžet iskazuje ograničene mogućnosti MF, odnosno nedostatak novca i potcijenjeni budžet FZO od 70 miliona, a ne potrebe zdravstvenog sistema, što će uz postojeći rast neizmirenih obaveza značiti kolaps sistema", kazao je Čirgić

6014 pregleda 6 komentar(a)
Čirgić, Foto: Savo Prelević
Čirgić, Foto: Savo Prelević

Bivši direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, kazao je da podaci koje je iznio državni sekretar u Ministartsvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović, da će ukupne obaveze FZO na kraju godine biti 49 miliona eura, od čega će se na dospjele obaveze odnositi 20 miliona, ne odgovaraju činjeničnom stanju.

“Radi javnosti, Ministarstvu finansija je poznato da su neizmirene dospjele obaveze FZO već na 30.09.2021. iznosile oko 28 miliona eura, znači 40 odsto više od onoga što državni sekretar najavljuje za kraj godine. Obaveze do kraja godine nikako ne mogu biti manje od toga osim ako neće biti intervencije MF, a nismo čuli takvu najavu. Neizmirene obaveze u zdravstvu imaju najveći rast u zadnjem kvartalu, ali to izgleda ne žele da čuju u MF, zbog čega će dospjele neizmirene obaveze na kraju godine čuli-nečuli biti najmanje 35 miliona eura, dakle gotovo duplo veće od ovog što se prezentuje javnosti”, kazao je Čirgić za "Vijesti".

Podsjetio je na zvanična saopštenja zdravstvenih institucija, Montefarma, da će njihove obaveze na kraju godine iznositi 50 miliona eura, i iz FZO "gdje saznajemo da su dospjele obaveze prema privatnim apotekama 7,5 miliona eura, što znači da će do kraja godine biti veće jer u taj iznos nisu uračunali decembarske, a vjerovatno ni novembarske fakture."

"Ako saberemo samo ova dva iznosa, dobijamo iznos neizmirenih obaveza samo za ljekove od minimum 57,5 miliona eura, ne uzimajući u obzir sve ostale obaveze FZO prema JZU, za bolovanja, liječenja u zemlji i inostranstvu, nedostatna sredstva za zarade i ostalo, što čini dodatnih preko 25 milliona nedostajućih sredstava", ističe Čirgić.

To je, kako zaključuje, gotovo duplo više od 49 miliona eura. "Prikrivanjem činjenica budžet se ne bi smio braniti, i to govori samo jedno da je MF svjesno da je predloženi budžet neodrživ, a to se od javnosti i poslanika pokušava sakriti. Takođe, Državni sekretar je saopštio da nema više doprinosa, nego će se zdravstvo finansirati iz budžeta. To je,kako kaže, dobro jer je najsigurnije finansiranje iz budžeta. E upravo to nije dobro i sekretar bi morao praviti razliku između opštih i namjenskih prihoda, njihove prednosti i mane, i znati da je za zdravstveni sistem upravo najveći rizik od finansiranja iz poreza, a posebno se to odnosi za države srednjeg razvoja”, rekao je Čirgić.

Upozorava da se, umjesto da se obezbijedi održivost zdravstvenog sistema putem doprinosa koji su stabilan izvor prihoda za FZO i traže dodatni izvori finansiranja, čime bi se prevazišao jaz između raspoloživih sredstava i potreba građana za zdravstvenom zaštitom, ide na rizičnu varijantu, a to je potpuno finansiranje iz poreza.

“Naglašavam, predloženi budžet iskazuje ograničene mogućnosti MF, odnosno nedostatak novca i potcijenjeni budžet FZO od 70 miliona, a ne potrebe zdravstvenog sistema, što će uz postojeći rast neizmirenih obaveza značiti kolaps sistema. Očekujem da me, ukoliko navedeno nije tačno, demantuje menadžment FZO, ukoliko toga ne bude prihvatili su odgovornost za izrečeno od strane Državnog sekretara”, zaključio je Čirgić.

Bonus video: