U Nikšiću pregledano 80 stanovnika romske i egipćanske populacije

Tokom trajanja projekta “Podrška boljem socijalnom statusu djece i mladih RE zajednice u Nikšićuʺ organizovane su dvije info tribine i šest radionica sa mladima iz pomenutih naselja o značaju socijalne i dječje zaštite kod mladih RE zajednice

3790 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO Romsko srce
Foto: NVO Romsko srce

U Nikšiću je tokom trajanja projekta “Podrška boljem socijalnom statusu djece i mladih RE zajednice u Nikšićuʺ, koji je realizovala NVO „Romsko srce“, u ambulanti koja je bila namijenjena stanovnicima romske i egipćanske populacije koji žive u naseljima „Buda Tomović“ i Pod Trebjesom, pregledano 80 mještana različite starosne dobi.

Pomenuta NVO je potpisala memorandum o saradnji sa direktoricom Doma zdravlja Nikšić Verom Bulatović, pa je izabrana doktorica Lidija Ognjenović dolazila i pregledala pacijente iz pomenuta dva naselja u prostorijama tzv. RE ambulante.

„RE zdravstvene ambulante je radila nepuna dva mjeseca i tokom njenog rada poboljšali smo pružanje usluga zdravstvene, socijalne i dječje zaštite žitelja naselja 'Budo Tomović' i 'Pod Trebjesom' i rasteretili zdravstveni sistem, ionako opterećen radom u uslovima pandemije. Potrudićemo se da ambulanta radi i nakon završetka projekta“, kazao je predsjednik NVO „Romsko srce“, Ismet Kurti.

foto: NVO Romsko srce

Tokom trajanja projekta, organizovane su dvije info tribine i šest radionica sa mladima iz pomenutih naselja o značaju socijalne i dječje zaštite kod mladih RE zajednice tokom koji su, prema riječima Kurtija, povećali nivo informisanosti i svjesnosti mladih RE populacije o njihovim pravima i značaju socijalne i dječije zašite.

Projekat "Podrška boljem socijalnom statusu djece i mladih RE zajednice u Nikšiću", koji je podržan od lokalne uprave na konkursu za NVO za 2021. godinu, trajao je šest mjeseci.

Bonus video: