Terzić predlaže, pa sam sebe kontroliše

Terzić istovremeno predsjednik konzilijuma za liječenje u inostranstvu i komisije Fonda za zdravstveno osiguranje koja daje “zeleno svjetlo”...

26404 pregleda 31 reakcija 20 komentar(a)
Radulović i Terzić, Foto: KCCG
Radulović i Terzić, Foto: KCCG

Medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore Zoran Terzić istovremeno je predsjednik konzilijuma koji predlaže pacijentima liječenje u inostranstvu, ali i komisije Fonda za zdravstveno osiguranje koja kontroliše te predloge i daje “zeleno svjetlo”.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je riječ o sukobu interesa i da treba preispitati legitimitet odluka koje Terzić potpisuje.

”Ljekarska komisija je prvostepeno vijeće koje odlučuje o potrebi liječenja crnogorskih pacijenata u inostranstvu, a na osnovu konzilijarnog mišljenja. Komisija kontroliše da li je nekome indikovano liječenje u inostranstvu, odnosno kontroliše predloge konzilijuma. U navedenom slučaju, isto lice daje predlog za liječenje i kontroliše svoj predlog”, pojasnio je sagovornik.

Terzić juče nije odgovarao na pozive i sms “Vijesti”.

Na sajtu obje ustanove, i KCCG i FZO, nijesu objavljeni ažurirani sastavi konzilijuma, odnosno komisije, kao ni odluke o njihovom formiranju koje su donesene tokom 2021.

Odlukom KCCG iz maja ove godine, a u koju su “Vijesti” imale uvid, direktorica KCCG Ljiljana Radulović izmijenila je odluke o obrazovanju konzilijuma u KCCG iz 2017.

Tim dokumentom, ona je promijenila sastav Konzilijuma za liječenje u inostranstvu osiguranih lica starijih od 18 godina i za predsjednika imenovala Terzića. Za članove konzilijuma izabrani su Dragica Milikić i Predrag Bajić, koji je inače predsjednik odbora KCCG, dok su za zamjenike članova imenovani Aleksandar Jušković i Boris Đurović.

Radulović je, istom odlukom, samu sebe postavila za predsjednicu Konzilijuma KCCG za odobravanje ljekova koji nisu na osnovnoj listi.

Da je Tezić istovremeno i predsjednik Komisije za liječenje u inostranstvu FZO, potvrdili su iz te ustanove u odgovoru “Vijestima” na molbu da dostave sastav tog vijeća i odluku o njenom imenovanju.

Iz FZO je saopšteno da je Terzić predsjednik te komisije, dok su stalni članovi Saša Uskoković i Elvir Mučić. Iz te ustanove dostavili su i spisak deset promjenjivih članova te komisije, ali nisu odluku o njenom formiranju.

Prema propisima, postupak za upućivanje radi liječenja u inostranstvo, izuzev Srbije, pokreće se po zahtjevu pacijenta, odnosno osiguranika ili zdravstvene ustanove u kojoj se liječi. Zahtjev se dostavlja Fondu, uz predlog konzilijuma i medicinsku dokumentaciju o prethodnom liječenju.

”Predlog konzilijuma doktora sadrži: postavljenu dijagnozu, obavljene dijagnostičke pretrage i liječenje, razloge zbog kojih se predlaže liječenje, naziv zdravstvene ustanove i države u kojoj se predlaže upućivanje na liječenje, predlog liječenja koje treba sprovesti (ambulantno liječenje, bolničko liječenje, dijagnostičko ispitivanje, produženo liječenje, nastavak liječenja, kontrolni pregled i sl.), dužinu liječenja u inostranstvu i drugo...”, navodi se na sajtu FZO.

Procedura je da u postupku odlučivanja po zahtjevu, nalaz i mišljenje daje Komisija za liječenje u inostranstvu, a na osnovu čega FZO donosi rješenje o upućivanju ili odbija zahjev osiguranika.

”Rješenjem Fonda o upućivanju određuje se država i zdravstvena ustanova u koju se osigurano lice upućuje radi liječenja, način i dužina trajanja liječenja, način plaćanja troškova liječenja, pratilac osiguranog lica u odlasku i povratku, pratilac za vrijeme trajanja liječenja ako je potreban, vrsta i način prevoza, akontacija troškova prevoza, smještaja, ishrane i eventualnih troškova liječenja, rok u kojem se podnosi izvještaj sa potrebnom dokumentacijom o obavljenom liječenju... Rješenje kojim se odbija zahtjev osiguranog lica za liječenje u inostranstvu sadrži razloge odbijanja”, piše na sajtu te ustanove.

Bonus video: