Planinarski savez nagradio najbolje, priznanje i za novinarku "Vijesti"

Prema riječima predsjednika PSCG Dragana Bulatovića "teško je naći na cijelom svijetu takav primjer sudbinske vezanosti jednog naroda za njegovim planinama, kao što je to kod nas"

10872 pregleda 74 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Svečanom akademijom, pod motom „70 godina na visini“ u Kolašinu je večeras obilježeno sedam decenija postojanja Planinarskog saveza Crne Gore (PSCG).

Taj savez osnovan je 1950. godine u Kolašinu, a prva predsjednica bila je Vukica Mićunović, narodna heroina i jedna od najpopularnijih ličnosti drštveno-političkog života tog doba.

Svečanost je bila prilika za podsjećanje na najznačajnije uspjehe crnogorskih planinara, koji su, kako je rečeno, „izveli uspješne ekspedicije na najvišim vrhovima na svijetu i ponosno na njima razvili crnogorsku zastavu“.

„Začetnik crnogorskog planinarstva bio intelektualac, durmitorski učitelj Jovan Laušević, koji je 1888. godine, izveo prvi planinarski uspon na Durmitor i o tome ostavio vrijedan zapis. Taj se događaj može uzeti kao rođendan crnogorskog planinarstva“, rekao je predsjednik PSCG Dragana Bulatović.

Organizovano bavljenje planinarskim aktivnostima, podsjetio je on, nastupilo je je četiri decenije poslije tog poduhvata, osnivanjem planinarskog društva u Podgorici, 1926. godine, a zatim, 1932- e na Cetinju i u Herceg Novom. Uslovi za masovan razvoj planinarstva u našoj zemlji stekli su se tek poslije Drugog svjetskog rata.

„Večeras iskazujemo priznanje generacijama crnogorskih planinara, koji su uložili svoje vrijeme, znanje, energiju, nepresušni entuzijazam... da uzdignu crnogorsko planinarstvo na današnji nivo. Sa radošću se sjećamo velikih pregalačkih napora i sjajnih rezulatat, koji su crnogorskih planinari ostavarili na svim poljima planinarskog djelovanja. Svi ti rezultati ukazuju da smo potpuno opravdali misiju, da smo ispunili društvenu funkciju i stekli društveni ugled i da smo bili na visini istorijskog zadatka“, kazao je predsjednik PSCG.

On je rekao da je „biti planinar privilegija svuda u svijetu“. Prema Bulatovićevim riječima, „teško je naći na cijelom svijetu takav primjer sudbinske vezanosti jednog naroda za njegovim planinama, kao što je to kod nas“.

Prema riječima predsjednik Skupštine PSCG Luke Mitrovića, Crnu Goru najbolje poznaju planinari. On je kazao da PSCG jača svoje kapacitete, pa sada pod okriljem tog saveza postoji 25 klubova.

„Nadamo se da će se taj broj povećavati. Siguran sam da će i neke druge generacije slaviti nove uspjehe“, kazao je Mitrović.

Na svečanoj akademiji govorili su i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dušan Simonović, potpredsjednik Opštine Kolašin Bojan Kuburović, te predstavnici planinarskih saveza iz regiona...

Uručene su su diplome, bronzane srebrne i zlatne značke, plakete i povelje crnogorskim planinarima, koji su na najbolji način promovisali i doprinosili uspjesima tog saveza.

Među nagrađenima je i novinarka "Vijesti" Jelena Jovanović koja je odlikovana zlatnom značkom.

Bonus video: