Perović: Neću podnijeti ostavku, poslanici i NVO udruženo protiv ASK-a

Direktorica ASK-a navela da opstrukcije potiču od “neformalne grupacije povezane političko-finansijskim interesima”

11069 pregleda 54 reakcija 17 komentar(a)
Perović, Foto: SAVO PRELEVIC
Perović, Foto: SAVO PRELEVIC

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović poručila je da neće podnijeti ostavku.

Perović je sredinom mjeseca saslušana u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu zbog sumnje da je oštetila budžet prilikom prodaje stana na Cetinju 2019. godine. To je učinjeno na osnovu krivične prijave, a još jedna je podnijeta vezano za odluku iz perioda kada je radila u cetinjskom Osnovnom sudu.

”Obje prijave nose isti rukopis, potiču iz iste kuhinje, a podnio ih je sudija koji je bio predmet naše kontrole, i koji je, van zakonske procedure, došao do podataka i dostavio medijima dokumenta iz spisa prvog predmeta. Obje su neutemeljene u činjenicima, što će, uvjerena sam vrlo brzo, potvrditi i nadležni organi,” poručila je ona na jučerašnjoj sjednici Savjeta Agencije.

Osvrćući se na rezultate u posljednjih 12 mjeseci, direktorica je kazala da su oni najbolji od osnivanja Agencije. Dodala je, međutim, da su u istom periodu bili suočeni kako sa unutrašnjim, tako i sa spoljašnjim pritiscima.

”Spoljašnji izazovi uglavnom su se sastojali u neophodnosti da se odupremo snažnim pritiscima i opstrukcijama, koji su, u velikoj mjeri, dolazili iz istog izvora: od neformalne grupacije povezane političko-finansijskim interesima, a koju čine nevladina organizacija prepoznata po svom kritizerskom i animoznom stavu prema Agenciji, i dio poslanika najvećeg političkog subjekta u vladajućoj većini,” kazala je ona.

Demokratski front tražio je više puta smjenu direktorice i Savjeta Agencije.

Direktorica je dodala da je kroz izmjene Zakona o sprečavanju korupcije pokušano da se ugrozi finansijska nezavisnost Agencije, ali da je taj pokušaj spriječen uz podršku međunarodne zajednice. Ona je aludirala na to što je iz skupštinske procedure povučen predlog izmjena Zakona u dijelu koji se tiče finansiranja rada Agencije.

Jasno je da je riječ o organizovanom, osmišljenom i sinhronizovanim napadu, čiji je cilj da se ukalja moj lični i profesionalni integritet, a time i nanese šteta, naruši ugled institucije koju vodim, minimalizuju i relativizuju ostvarena dostignuća, kazala je ona.

”Ne sumnjam da su naručioci i realizatori ove konstrukcije računali da ću se, suočena sa atmosferom koja ima elemente političkog i medijskog progona, sama povući. To se neći desiti. Odlučni smo da ne dozvolimo urušavanje Agencije, omalovažavanje i poništavanje ostvarenog napretka, i njeno potčinjavanje vaninstitucionalnim interesima i centrima moći,” poručila je ona.

Bonus video: