Kontrolisana zakonitost u 89 slučajeva postupanja policije, u 18 utvrđeno postojanje osnovane sumnje u propuste

"U jednom slučaju, izvještaj o izvršenoj kontroli dostavljen je nadležnom državnom tužilaštvu na dalji postupak i preduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti tužilaštva i povodom utvrđene osnovane sumnje da je pet građana izvršilo krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti (4 građanina – krivična djela davanje i 1 građanin – krivično djelo primanje mita)", rekla je Adžović

3794 pregleda 0 komentar(a)
Adžović, Foto: Savo Prelević
Adžović, Foto: Savo Prelević

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije u periodu 1. januara do 24. decembra izvršilo je kontrole zakonitosti vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja u 89 slučajeva, od čega je 59 pokrenuto na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nepravilnostima ili nezakonitostima u radu policijskih službenika.

To je na konferenciji za medije saopštila savjetnica ministra unutrašnjih poslova Majda Adžović.

Objasnila je da su u 30 slučajeva kontrole vršene na osnovu pritužbi koje su građani podnijeli unutrašnjoj kontroli policije, a u kojima su izražavali prigovore i primjedbe na postupanje policijskih službenika Uprave policije.

"Nakon sprovedenih postupaka unutrašnje kontrole, u 18 slučajeva je utvrđeno postojanje osnovane sumnje u propuste, nezakonitosti ili nepravilnosti u radu policijskih službenika. Po navedenom osnovu, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je naldežnim državnim tužilaštvima, na dalje postupanje dostavilo izvještaje o izvršenim kontrolama, zbog postojanja osnovane sumnje da je 17 policijskih službenika počinilo krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti", rekla je Adžović.

Protiv jednog služvenika zbog krivičnih djela primanje mita, zloupotreba službenog položaja, nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, jednog zbog krivičnih djela primanje mita i zloupotreba službenog položaja, trojice zbog krivičnog djela primanje mita, šestorice zbog zloupotrebe službenog položaja i šestorice zbog zlostavljanja.

"U jednom slučaju, izvještaj o izvršenoj kontroli dostavljen je nadležnom državnom tužilaštvu na dalji postupak i preduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti tužilaštva i povodom utvrđene osnovane sumnje da je pet građana izvršilo krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti (4 građanina – krivična djela davanje i 1 građanin – krivično djelo primanje mita)", rekla je ona.

Istakla je da je to Odjeljenje direktoru Uprave policije na dalji postupak dostavilo izvještaje o izvršenim kontrolama u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv 18 policijskih službenika, za koje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su radnjama i postupanjem počinili teže povrede službene dužnosti.

Protiv osmoro zbog zloupotrebe položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi, dvojice zbog zloupotrebe položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi i nesačinjavanja izvještaja o upotrebi sredstava prinude.

U jednom slučaju spisi su mu dostavljeni zbog teže povrede službene dužnosti iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima - zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi i Zakona o unutrašnjim poslovima - svaka radnja, odnosno propuštanje radnje kojom se onemogućava, ometa ili otežava izvršavanje službenih zadataka.

Dvojicu terete za neizvršavanje ili nesavjesno ili neblagovremeno ili nemarno vršenje službenih obaveza, a dvojicu za nepreduzimanje ili nedovoljno preduzimanje mjera za bezbjednost lica, imovine i povjerenih stvari.

Još dvojicu sumnjiče za težu povredu službene dužnosti iz Zakona o unutrašnjim poslovima, a to je svaka radnja, odnosno propuštanje radnje kojom se onemogućava, ometa ili otežava izvršavanje službenih zadataka.

Jednog policijskog službenika terete za preduzimanje li nepreduzimanje radnje kojom se onemogućava ili otežava obavljanje policijskih poslova i izvršavanje službenih zadataka.

Bonus video: