Đurović: RTCG isplatio 150.000 eura nezakonitih varijabli, Raonić nastavio gdje je stao Šundić

Iz Medija centra pozvali Savjet RTCG da prekine "nezakonito trošenje sredstava" i sankcioniše odgovorno lice za načinjenu štetu

14612 pregleda 14 komentar(a)
Đurović, Foto: PR Centar
Đurović, Foto: PR Centar

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) isplatila je zaposlenima nezakonite stimulanse na zarade u iznosu većem od 150.000 eura, u periodu od juna do oktobra ove godine, saopšteno je iz Media centra.

Praksu koju je započeo prethodni generalni direktor RTCG-a Božidar Šundić, nastavio je sadašnji generalni direktor Boris Raonić, kazao je direktor Media centra Goran Đurović.

Iz te nevladine organizacije su se obratili Savjetu RTCG-a sa zahtijevom da zaustave "nezakonito trošenje sredstava" opredijeljenih za isplatu stimulansa na zarade, takozvane varijabile.

Media centar je od nadležne službe RTCG dobio dokumentaciju, na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama, u vezi sa odlukama generalnog direktora RTCG za period januar – oktobar 2021. godine, kojima se utvrđuje iznos raspoloživih sredstava za stimulanse na osnovu Pravilnika o dijelu zarade po osnovu ostvarenih rezultata rada u RTCG. Takođe su, navodi Đurović, od nadležne službe RTCG tražili i predloge odluka rukovodilaca organizacionih cjelina za isplatu dijela zarade zaposlenog po osnovu ostvarenih rezultata u radu (stimulans), za zaposlene novinare u redakciji informativnog programa na Prvom programu TVCG, za period jun-oktobar 2021. godine.

"U odgovoru nadležne službe RTCG navedeno je da ne postoje predlozi odluka rukovodioca organizacionih cjelina za isplatu dijela zarade zaposlenog po osnovu ostvarenih rezultata u radu (stimulans) za zaposlene novinare u redakciji informativnog programa na Prvom programu TVCG, za period jun-oktobar 2021. godine, odnosno da takvi dokumenti ne postoje u evidenciji RTCG".

"Pravilnik o dijelu zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu u JP Radio i Televizija Crne Gore (Broj: 01 – 4845/1, od 19.09.2018.g.), propisuje u članu 13 da rukovodilac organizacione cjeline priprema i podnosi predlog odluke za isplatu dijela zarade zaposlenog po osnovu ostvarenih rezultata u radu (stimulans). Predlog odluke sadrži predlog novčanog iznosa stimulansa i obrazloženje za isplatu stimulansa po svim osnovama i mjerilima iz Pravilnika. O konačnom iznosu i isplati dijela zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu zaposlenog, izuzev generalnog direktora RTCG, odluku donosi generalni direktor RTCG," pojasnio je on.

Kazao je da taj član Pravilnika upućuje na činjenicu da generalni direktor RTCG nije mogao donijeti odluke kojima se utvrđuje konačni iznos sredstava za stimulanse bez predloga odluka od strane rukovodilaca organizacionih cjelina, koji su "morali da obrazlože ko i na osnovu kojih normi" utvrđenih Pravilnikom ispunjava uslove za dobijanje stimulansa.

"Na osnovu dostupnih podataka može se zaključiti da je od juna do oktobra 2021. godine prosječno mjesečno isplaćivano oko 30.000 eura (u bruto iznosu) za stimulanse zaposlenima bez predloga odluka od strane rukovodioca, odnosno bez obrazloženja, što upućuje na zaključak da je nezakonito isplaćeno više od 150.000 eura", ističe Đurović.

Savjet RTCG, napominje, ima zakonska ovlaštenja da vodi računa o zakonitosti poslovanja RTCG i mehanizme da "natjera generalnog direktora" da poštuje pravilnike koje Savjet donosi.

Media centar očekuje, kako je kazao, da će Savjet RTCG "prekinuti nezakonito trošenje sredstava i sankcionisati odgovorno lice za načinjenu štetu".

"Još 2016. godine Savjet RTCG je donio Pravilnik na osnovu kojeg je utvrđena norma koju novinari/ke u RTCG treba da ispune da bi ostvarili pravo na mjesečnu zaradu. Takođe, istim pravilnikom je utvrđena procedura po kojoj se za posebne zasluge u ostvarenju radnih zadataka mogu zaposlenima isplatiti stimulansi (tkz. varijabile). Ova pravila su uvedena jer je bilo primjetno da u kreiranju programa ne učestvuju svi od preko 100 angažovanih novinara. U tom periodu započeta je praksa da se mjesečni izvještaj o ispunjenosti normi i dodjeljenim stimulansima objavljuju na oglasnim tablama u zgradi RTCG kako bi svi zaposleni mogli da vide kako se troše sredstva za stimulanse."

"Takođe, tada uvedena pravla koja nije poštovao prethodni a ne poštuje ni sadašnji menadžment RTCG, trebala bi da posluže da se vidi koji novinari ne ispunjavaju normu čime stiču osnov da se proglase tehnološkim viškom", zaključio je Đurović.

Bonus video: