Eraković: Ministarstvo zdravlja pokazalo da je izgubilo kontrolu nad pandemijom i omikronom

"Na osnovu čega su naše zdravstvene vlasti očekivale da će, kad su već vidjele šta se dešava po Evropi i svijetu, nas zaobići omikron talas? Ako su znale da neće, zašto ga dočekujemo potpuno nespremni, iako smo imali najmanje dvije sedmice da se pripremimo"

6706 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Eraković, Foto: Savo Prelević
Eraković, Foto: Savo Prelević

Potpredsjednik i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković kazao je da je Ministarstvo zdravlja današnjim saopštenjem pokazalo "ne samo da je izgubilo kontrolu nad pandemijom i omikronom, nego i "kompas" kada je riječ o elementatnom vaspitanju i kulturnom ponašanju".

Ministarstvo zdravlja reagovalo je danas na apel predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da nadležni bez odlaganja donesu mjere koje će doprinijeti zaustavljanju širenja koronavirusa.

U tom saopštenju iz Ministarstva zdravlja su Đukanoviću poželjeli "dobro zdravlje dok radi na Tviteru od kuće i da se što prije oporavi". Takođe su naveli da bi trebao nakon toga da "malo manje vremena provodi na epidemiološki rizičnim mjestima gdje zaraza vreba, poput kafanskih noćnih provoda i da tamo manje pjeva"

"Čitava planeta bori se sa novim udarom koronavirusa. Svaka zemlja na način kako najbolje umije - podizanjem stepena vakcinacije koji garantuje manji pritisak na bolnice, pooštravanjem epidemijskih mjera, restrikcijama uoči božićnih i novogodišnjih praznika, reorganizacijama zdravstvenih i svih drugih javnih službi. Na osnovu čega su naše zdravstvene vlasti očekivale da će, kad su već vidjele šta se dešava po Evropi i svijetu, nas zaobići omikron talas? Ako su znale da neće, zašto ga dočekujemo potpuno nespremni, iako smo imali najmanje dvije sedmice da se pripremimo? Osim, ako se strategija Vlade ne svodi na stihove "Ko bi rek'o čuda da se dese" uz koju, vidjeli smo na društvenim mrežama, njeni članovi vole da krše sve epidemijske mjere", naveo je Eraković.

On je dodao da je "ugostiteljskim objektima omogućeno da rade kako rade" i da time "budu jedno od zarišta širenja virusa baš zahvaljujući nemaru i neznanju zdravstvenih i drugih vlasti".

"Čuda, jer ugostiteljski objekti nijesu jedina mjesta koja postaju legla zaraze zbog kršenja epidemijskih mjera na koje vlasti neće ili ne smiju da reaguju. Čuda se, međutim, dešavaju jedino u kafanskim pjesma i saopštenjima predstavnika Vlade i zdravstvenih vlasti. Kada je pandemija u pitanju, ali i svako ozbiljno bavljenje politikom rezultati se postižu samo predanim, odgovornim i stručnim radom. Svim onim što Vlada i ministarka zdravlja nijesu pokazali, naveo je Eraković.

Bonus video: