Udruženje sudija: Izopštavanje pojedinih grupa zaposlenih može biti tumačeno kao diskriminacija i diskreditacija

"Ovim činom izvršna vlast bi imala zakonsku snagu da direktno utiče na finansijski status sudija", ističe Simonović

6317 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ustanovljavanje diskrecionog prava Vlade da pojedinim grupama zaposlenih može umanjivati vrijednost obračunskog koeficijenta za zaradu, što obuhvata i crnogorske sudije, bilo bi još jedna u nizu negativnih praksi koje izvršna vlast sprovodi prema vršiocima sudijskog poziva, saopštili su iz Udruženja sudija.

"Izopštavanje pojedinih grupa zaposlenih, a među njima i sudija, može biti tumačeno kao diskriminacija i diskreditacija poziva, što ujedno dovodi do disbalansa u ustavnoj podjeli vlasti, jer bi ovim činom izvršna vlast imala zakonsku snagu da direktno utiče na finansijski status sudija", saopštila je predsjednica Udruženja sudija Hasnija Simonović.

Takva praksa, kako je kazala, ni po čemu ne može biti dobra, a njene posljedice bi dodatno uticale na pogoršanje stanja u kojem se sudstvo u Crnoj Gori nalazi.

"U vezi sa ovim slučajem, važno je podsjetiti na zaključak iz Preporuke Konsultativnog vijeda evropskih sudija (CCJE) br. R 94 o nezavisnosti, efikasnosti i ulozi sudija i relevantnosti preporučenih standarda i drugih međunarodnih standarda za trenutne probleme u ovim oblastima (od 23.11. 2001. godine) u kom se navodi da Novčana nadoknada dodijeljena sudijama treba da bude srazmjerna njihovoj ulozi i odgovornostima, i odgovarajuće plaćeno bolovanje i penzija treba da budu obezbijeđeni. Posebna zakonska odredba treba da garantuje da neće doći do smanjenja nadoknade i treba da postoji odredba koja propisuje povećanje u skladu sa troškovima života (paragrafi 61-62). Smatramo da nije potrebno dodatno pojašnjavati stav jedne od najeminentnijih organizacija sudija na svijetu", ističe Simonović.

Kazala je da se Udruženja sudija, poštujući svaku odluku za poboljšanjem standarda, zalaže za jednak tretman sudija i ostalih građana, uz stav da sudije ne smiju trpjeti zbog ekonomskih politika koje donosi izvršna vlast uz pomoć zakonodavne.

Bonus video: