Prosvjetna zajednica: Povećati koeficijent profesorima, ili ćemo pozvati na obustavu radnih obaveza

Krajnja mjera su protesti, ako se nadležni ogluše o zahtjeve, poručili su iz Prosvjetne zajednice

6939 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladino udruženje Prosvjetna zajednica Crne Gore uputilo je zahtjev nadležnima da se u što kraćem roku uradi izmjena i dopuna zakona o zaradama u javnom sektoru, jer se, kako smatraju, odstupilo od koncepta ujednačenosti zarada.

Traže od Vlade i Ministarstva finansija i socijalnog staranja da se usvoji njihov predlog o povećanju koeficijenta profesorima zaposlenim u školama i vrtićima na 12.56.

Ako se ti zahtjevi ne ispune, kazali su da će pozvati kolege na obustavu "svih radnih obaveza koje ne ulaze u minimum procesa rada, a nametnuti su nam Zakonom o štrajku". Najavili su i da će, kao krajnju mjeru, organizovati proteste ukoliko se nadležni ogluše o njihove zahtjeve.

Iz Prosvjetne zajednice su se obratili premijeru, predsjedniku Skupštine i poslanicima, ministru finansija i socijalnog staranja, kao i ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta.

"NVU Prosvjetna zajednica CG, udruženje koje okuplja nastavnike praktičare, obraća vam se ovim otvorenim pismom jer je decenijama naša profesija degradirana, a pored promjene vlasti i dalje svakodnevno doživljavamo ignorisanje i neuvažavanje kao da je zaboravljen značaj obrazovanja za napredak jedne države. Iz tih razloga, pomenuto udruženje je pokrenulo peticiju pod nazivom „Povećanje startnog koeficijenta na plate profesora u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Koeficijent 12.56 je naš cilj!“. Pokrenuta je elektronska peticija gdje građani imaju priliku da podrže zahtjev nastavnika. Ujedno, upućena je peticija i na adrese svih vrtića i škola u Crnoj Gori i tako omogućeno nastavnicima da podrže zahtjev. Peticija će trajati do 30. decembra, a za jednu sedmicu već je pristiglo ukupno preko 7 hiljada potpisa. Ovaj broj potpisnika peticije jasno govori koliko su nastavnici nezadovoljni dugogodišnjim lošim statusom u društvu i koliko su tog lošeg statusa svjesni i građani", navodi se u saopštenju.

Kao razlog zašto reaguju navode:

"Ukoliko bi ostao predlog da se profesorima u školama i vrtićima plata uveća u prosjeku 17%, koeficijent bi nam ostao isti (7.67), a plate značajno niže u odnosu na posao koji radimo u neuslovnim školama, bez sredstava za rad, u koje dolazimo iz podstanarskih stanova (ili opterećeni nepovoljnim stambenim kreditom), sami plaćajući prevoz, nastavna sredstva, kancelarijski materijal, računarsku opremu, internet, zimnicu... što nije slučaj sa drugim profesijama. Pojavom pošasti Covid-19, svi znate da je naš posao dodatno usložnjen. Radili smo preko norme što nam nije do danas plaćeno i imali smo otežani rad u uslovima onlajn učenja. Trenutno nam je za jednu trećinu skraćeno trajanje časova, dok trebamo da realizujemo 100% programa, što stvara dodatni stres".

Iz Prosvjetne zajednice navode da su njihove plate dosad bile, kao i da bi projektom „Evropa sad“ ostale na nivou plata zaposlenih sa srednjom stručnom spremom drugih profesija koje su takođe djelatnosti iz domena javne uprave.

"Da ne pominjemo to da su plate nastavnika u Crnoj Gori najniže u Evropi. Osim što su nam plate manje od zaposlenih u zdravstvu i Ministarstvu unutrašnjih poslova, naše plate su trenutno u prosjeku manje za 100 eura od zaposlenih u javnoj upravi koji rade u administraciji i kojih je u eri računara zapošljeno preko 15 hiljada (oko 3 hiljada više nego prosvjetnih radnika). Na ovaj način se narušava i princip ujednačenosti zarada u javnom sektoru. Smatramo da je to degradirajuće za našu profesiju i pozivamo se na Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru: "Član 5: Utvrđivanje zarada zaposlenih zasniva se na principima: 1) ujednačenosti zarada u javnom sektoru za rad na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima koji zahtijevaju isti nivo odnosno podnivo kvalifikacija."

Iz udruženja navode da su "posebno povrijeđeni" ponašanjem poslanika u Skupštini koji su, kako ocjenjuju, "potpuno zanemarili naš značaj, koji ne nalaze za shodno da se izbore za naš interes, za naš bolji status, a time i dobrobit cijelog društva."

"Naprotiv, najnoviji zahtjev koji smo mogli čuti u Skupštini je da se „naredne godine povećaju koeficijenti na plate zaposlenih ustavnosudskih savjetnika i sekretara stalnih radnih tijela (odbora) u parlamentu sa 10,38, na 13,83“. Ako bi se usvojio ovaj predlog, ove dvije kategorije zaposlenih bi imale dodatno veću platu uz povišicu koju predviđa projekat “Evropa sad!” (prosjek 17%). Pitamo se da li ovo neko decenijama sistematično želi da uništi i uruši državni sistem degradiranjem obrazovanja i samog ugleda nastavnika", navodi se u saopštenju.

Bonus video: