Porfirije: Vjerujem da ćemo doći do Temeljnog ugovora zadovoljavajućeg za obje strane

Patrijarh srpski kazao da se poslije ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju pokazalo da je sve prije toga bila "jeftina politikantska priča"

18982 pregleda 21 reakcija 27 komentar(a)
Porfirije, Foto: Savo Prelević
Porfirije, Foto: Savo Prelević

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je, govoreći o Temeljnom ugovoru između Vlade Crne Gore i te crkve, kako vjeruje da će se u najskorije vrijeme doći do prihvatljivog dokumenta, prije svega u korist vjernika, ali i "kao jedan demokratski zadatak koji treba da ispuni država Crna Gora".

"Bavimo se tom temom i mislim da ćemo doći do dokumenta koji je zadovoljavajući za obje strane", ističe on.

Porfirije je u razgovoru za RTS rekao da je u pitanju važan dokument koji, podsjeća, u ovom trenutku jedino SPC sa svojim eparhijama nema potpisan sa državom Crnom Gorom.

Govoreći o događajima uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, patrijarh srpski je objasnio da su crkveni velikodostojnici bili raspoloženi da idu pješke do Cetinja iz Nikšića.

"Da nas do jedne tačke koja je sigurna dovezu automobilima, a da onda pješice se uputimo ka Cetinju pa kad stignemo. Međutim, državni organi Crne Gore to nisu dozvolili i predložili su helikopter, nisam znao da je riječ o vojnom helikopteru, niti sam znao da su tu naoružani specijalci. Kada sam pitao šta će puške, imali su obrazloženje da smo visoko štićene ličnosti i da nema drugog načina da nas puste da idemo. Tog trenutka sam pomislio šta bi Bog htio od mene – mogao sam da ne odem i da ne bude ustoličenja, a to je jedini zadatak i to je obaveza, ustoliličenje se uvijek obavlja na Cetinju", navodi Porfirije.

Ljudi su mu, kaže, veče prije lično govorili da su spremni da idu na Cetinje da se biju.

"Pokazalo se koliko je to sve bila jeftina politikantska priča. Kada smo obavili ustoličenje, prestali su nemiri na Cetinju i život je počeo da se odvija potpuno normalno", ističe poglavar SPC.