Ugostitelji: Zatvaranje lokala bi imalo katastrofalne posljedice

"Svjesni smo da je zdravlje na prvom mjestu, ali moramo napomenuti da niko ne može sebi dozvoliti luksuz da ne radi dvije sedmice, jer će ovo za mnoge biti veliki udar, zbog čega će morati da zatvore lokale i otpuštaju radnike", navodi se u saopštenju

14267 pregleda 304 reakcija 55 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz nevladine organizacije "Ugostitelji Crne Gore" saopštili su danas da su neprijatno iznenađeni mogućnošću da bi Vlada svega nekoliko dana uoči Nove godine mogla donijeti odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata tokom praznika.

Pozvali su Vladu da ne dozvoli zatvaranje lokala, ali i na nadležne da sankcionišu sve ugostitelje koji ne poštuju postojeće mjere, jer je povoljna epidemiološka situacija u interesu svih.

"Ugostitelji su sada u neprijatnoj i neizvjesnoj situaciji jer su gotovo svi prodali aranžmane za doček, a zatvaranje lokala tokom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika je udar sve nas koji hranimo porodice od ovog hljeba, a koje će za posljedicu imati gomilanje gubitaka, ali i smanjenje u punjenju budžeta države", ističu u saopštenju.

Kazali su da su svi obezbijedili i određene zalihe hrane "koja će, po svemu sudeći, propasti", pa su upitali ko će im nadomjestiti eventualnu štetu.

Navode i da su razočarani što nadležni "ni ovog puta nisu imali sluha" za ugostitelje, sa kojima je, kako su kazali, ponovo izostao dijalog.

"Sigurni smo da bi kroz zajedničke razgovore mogli doći do kompromisa u interesu svih, umjesto što nas ponovo vlast diskriminiše i samo nas zatvara kao da smo mi jedini uzrok širenja infekcije. Svjesni smo da je zdravlje na prvom mjestu, ali moramo napomenuti da niko ne može sebi dozvoliti luksuz da ne radi dvije sedmice, jer će ovo za mnoge biti veliki udar, zbog čega će morati da zatvore lokale i otpuštaju radnike", dodaje se u saopštenju.

Ugostitelji ističu da tokom praznika očekuju veći promet. "Što znači i veće prihode po osnovu poreza koji se slivaju u državnu kasu od koje se finansira državna administracija, a zatvaranje će imati katastrofalne posljedice i za nas i za državu. Još jednom pozivamo nadležne da preispitaju ovu odluku prije nego što načine katastrofalnu štetu i nama i njima", zaključuju iz "Ugostitelja Crne Gore".

Bonus video: