Radno vrijeme lokala za Novu godinu do jedan, od 2. januara novi uslovi za ulazak u Crnu Goru

Zabranjene žurke, svadbe, rođendani, kao i rad dječjih igraonica i teretana. Rad kladionica je dozvoljen uz COVID potvrdu. Zabranjuje se i prisustvo navijača u zatvorenom. Procjena da će gubitak tokom dana praznika biti do 50 miliona

209292 pregleda 286 reakcija 198 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić
Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić
Ažurirano: 29.12.2021. 15:54h

Vlada je donijela nove mjere u borbi protiv koronavirusa koje će važiti od 30. decembra ove do 12. januara naredne godine.

1. Radno vrijeme restorana, kafića, ostalih ugostiteljskih objekata i hotela 31. decembra na 1. januar ograničava se do 1 sat poslije ponoći uz posjedovanje COVID potvrde. Tog dana izvođenje muzike uživo ili uz emitovanje sa akustičnih uređaja dozvoljeno je samo u terminu od 20 sati do jedan sat poslije ponoći.

2. Tokom svih ostalih dana do 12. januara, radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata, uz posjedovanje COVID potvrde je ograničeno do 22 sata, uz napomenu da je tokom kompletnog radnog vremena, u potpunosti zabranjeno izvođenje i emitovanje muzike i uživo i sa zvučnika.

3. Zabranjuje se održavanje svadbi, rođendana, žurki, muzičkih festivala i drugih privatnih proslava.

4. Zabranjuju se okupljanja stanovništva u zatvorenim javnim mjestima (javne priredbe, politički skupovi, stručni, naučni i drugi skupovi) osim za potrebe obavljanja radnih i službenih aktivnosti, uz poštovanje osnovnih mjera, uz COVID potvrdu.

5. Zabranjuju se sve posjete licima u ustanovama za kolektivni smještaj.

6. Zabranjuje se rad dječjih igraonica i teretana. Rad kladionica je dozvoljen uz COVID potvrdu.

7. U tržnim, poslovnim centrima čija je površina preko hiljadu kvadrata i koji u svom sastavu imaju više od tri poslovna subjekta, dozvoljeno je prisustvo jedne osobe na 10 kvadratnih metara i to uz poštovanje osnovnih mjera i uz obavezno posjedovanje COVID potvrde.

8. U vjerskom objektu dozvoljeno je obavljanje vjerskog obreda uz prisustvo jedne osobe na 10 kvadrata, uz obavezno nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta i poštovanje odstojanja, kao i uz obavezno posjedovanje COVID potvrde.

9. Posjete ustanovama kulture (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) dozvoljene su uz posjedovanje COVID potvrde.

10. Zabranjuje se prisustvo gledalaca tokom takmičenja u zatvorenim sportskim objektima.

11. U otvorenim sportskim objektima tokom održavanja sportskih takmičenja dozvoljeno je prisustvo gledalaca i to samo jedne četvrtine ukupnog broja sjedišta, uz uslov da po dva sjedišta između gledalaca budu slobodna, uz obavezno nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta, uz posjedovanje jednog od četiri dokaza iz COVID potvrde.

12. Predlaže se svim zaposlenima u javnoj upravi, privrednim društvima i preduzetnicima da organizuju rad od kuće, uz obavezno organizovanje dežurstava i obezbjeđivanje nesmetanog procesa rada.

13. Preporuka svim građanima je da predstojeće praznike provedu u krugu svoje porodice.

Šta podrazumijeva COVID potvrda

COVID potvrda podrazumijeva:

1) da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcine protiv koronavirusa, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove i da od druge doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci;

2) negativnog rezultata PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 72 sata;

3) pozitivnog rezultata PCR testa na koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i koji je stariji od 10 dana, a nije stariji od šest mjeseci od dana izdavanja rezultata ovog testa; ili

4) negativnog rezultata brzog antigenskog testa na korona virus koji nije stariji od 48 sati.

Novi uslovi za ulazak u Crnu Goru od 2. januara

Od 2. januara 2022. godine pooštravaju se uslovi za ulazak u Crnu Goru.

Crnogorski državljani i stranci mogu da uđu preko svih graničnih prelaza uz posjedovanje jednog od dva dokaza iz COVID potvrde:

1. Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa, i da od druge doze vakcine nije prošlo više od šest mjeseci.

Ili uz:

2. Dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa)

U oba slučaja, lice mora da posjeduje ili negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski koji nije stariji od 48 sati. To znači da više nije moguć ulazak u Crnu Goru samo sa negativnim testom.

Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom mogu da uđu u zemlju bez ovih dokaza, ali uz određivanje samoizolacije u trajanju od 10 dana koju je moguće prekinuti najranije nakon tri dana poslije negativnog PCR testa.

Struka predlagala strože mjere

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da se predlog struke bio restriktivniji od mjera koje su usvojene.

"Predlog je bio da restorani, kafeterije i kafići da uopšte ne rade do 12. januara, da u hotelima ne bude nikakve proslave čak ni 31. decembra na 1. januara. Međutim, dugim sastankom Vlada je donijela ovu odluku", istakla je ona.

EU potvrdu je moguće dobiti od sjutra putem mobilne aplikacije, preko portala eZdravlje, na vakcinalnim punktovima ili kod izabranog ljekara, kazala je Borovinić Bojović.

Spajić: Veliki pritisak na privrednike, ali i na zdravstvo

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je donijeta teška odluka, koja može imati veliki uticaj na privrednike koji su investirali novac u pripremu za Novu godinu.

"To je sigurno veliki pritisak na njih, ali je veliki pritisak i na zdravstvo. Ministarka je, u želji da zaštiti one koji su na prvoj liniji odbrane, predložila mjere koje su mnogo restriktivnije od usvojenih", istakao je.

Smatra da je nađen najbolji kompromis i da su usvojene mjere one koje će dati razultat. "Dozvolili smo da ljudi proslave i ugostitelji ipak imaju ispunjenje investicija, ali morali smo da brinemo o zdravlju građana koje je uvijek na prvom mjestu", poručio je on.

O okupljanjima ispred vjerskih objekata

Na pitanje "Vijesti" da li je novim mjerama zabranjeno okupljanje ispred vjerskih objekata za Badnji dan i Božić, Borovinić Bojović je kazala:

"Naravno, svako okupljanje je epidemiološki rizik. Pitanje je van konteksta jer su mjere precizne".

Rekla je da će kontrole u narednim danima biti rigorozne, jer nijedna mjera ne može biti efikasna bez dobre kontrole. "Daćemo sve od sebe da pružimo maksimum".

Pozvala je građane da poštuju mjere, vakcinišu se i provedu praznike u krugu porodice.

Upitana kakva se poruka šalje ako je Ministarstvo zdravlja juče u jednom restoranu organizovalo novogodišnje slavlje, kazala je da nije bilo slavlja. "Bar što je meni poznato. Ako konkretno mislite na ručak na kojem je bilo pet ljudi, to nije slavlje".

Spajić je rekao kontrole mjera nisu "čarobni štapić" koji će izbjeći infekcije.

"Imaćemo hiljade slučajeva i sjutra, preksjutra, možda desetine hiljada. To je već sad neizbježno. Zavisi od nas kako ćemo se ponašati, voditi računa o svom zdravlju, nositi maske... Država može kao policajac da ide, da se poštuju mjere, ali odgovornost pojedinca je 99 odsto."

Bez subvencija kao nadoknade štete

Spajić je rekao da ugostitelji i država propuštaju priliku da se dobro zaradi oko praznika, jer se za nedjelju dana naplati o PDV-a i akciza koliko inače na mjesečnom nivou.

"Sigurno je to veliki udarac za javne finansije, ali morate donijeti teške odluke, ne možemo se kriti iza drugih. Primiće udarac država, privrednici, najviše zdravstveni radnici, svi moraju imati razumijevanja za tešku situaciju i da ne očekuju subvencije kao nadoknade za ovu štetu", istakao je ministar.

Na pitanje TV Vijesti da li je bio protiv restriktivnih mjera koje je predlagala struka, kada već kaže da je zdravlje na prvom mjestu, Spajić je kazao da je potuno nebitno ko je bio protiv, a ko za.

"Vlada je kolektivni organ, puno se izvlači iz konteksta kako se ko izjasnio, nebitno je."

Gubitak za praznike do 50 miliona eura

Spajić je rekao da je procjena da će gubitak tokom prazničnog perioda biti od 30 do 50 miliona eura.

"To je prvenstveno cifra koja pogađa državu i javne finansije. Izlazeći u susret zdravstvenim radnicima smo donijeli tešku, ali potrebnu odluku", kazao je on i ocijenio da je napravljen najbolji mogući balans.

Bonus video: