Vuković: Tužilaštvo da ispita poslovanje bolnice Codra

"Po ovom pitanju nećemo se više oglašavati"

5164 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Direktorica firme "Osmi red", Angelina Vuković reagovala je na navode vlasnice bolnice "Codra" Dragica Perović - Ivanović.

"Izjave Dragice Ivanović Perović predstavljaju samo neuspješan pokušaj da se zamagli istina pred javnošću a možda i pred nekim drugim. Povodom njene izjave pokrenućemo zakonom predviđene procese. Naime, Privredni sud je donio presudu po kom Codra bolnica duguje Osmom redu 207.000 eura sa pripadajućim kamatama, taksama i sudskim troškovima što iznosi cca 350.000 eura. Mi ukazujemo da je sud bez dokumentacione osnove, bez uporišta u spisima predmeta umanjio dug", navodi se u reagovanju.

Ona je navela i da pozivaju Tužilaštvo "da ispita poslovanje bolnice Codra po više osnova".

"Usaglašenost knjigovodstvenih kartica Codra bolnice sa njihovim domaćim i inostranim dobavljačima u periodu od 2016. do 2021. godine. S obzirom da Codra bolnica ne vodi knjigovodstvene evidencije u realnom vremenu (dokazi u nalazu vještaka Hamida Šabovića) to postoji osnov sumnji da prikazuju lažne bilanse u produženom trajanju a što je krivično djelo (član 278 ZKP). Osnovanost faktura Codra bolnice izdatih Fondu za zdravstveno osiguranje. Kontrola komisije fonda tokom 2018. godine umanjila je vrijednost faktura prema Fondu u značajnom iznosu (Vijesti, 28.03.2019. godine) Unos u zemlju potrošnog medicinskog materijala bez carinskog postupka u periodu od 2017 do 2019. godine (dokaz potpisano izjašnjenje vlasnika bolnice Codra broj 705/19 od 23.07.2019. godine data Fondu za zdravstveno osiguranje). Podsjetiću, dokazano je da su posjedovali medicinska sredstva koja su uvezena suprotno Zakonu o medicinskim sredstvima (dokaz nalaz inspekcije). Dakle, od Tužilaštva očekujemo da ispita osnov sumnje da nije plaćen porez na dodatu vrijednost prilikom unošenja ovih medicinskih sredstava u zemlju, a na štetu države. Osnovanost založnih izjava izdatih od Codra bolnice a koje se nalaze u registru zaloga (dokaz Zaloga R-20120700024,vrijeme registracije 07.12.2020. datum isteka 07.12.2023). Na ovoj zalozi se nalaze aparati američkog proizvođača Abbott Laboratories, koji se ni fizički ne nalaze u njihovom posjedu. Takođe, istina je i da Specijalna bolnica "Codra" duguje i drugim pravnim subjektima i fizičkim licima. Podaci su dostupni na zvaničnim objavama postupajućih sudova. Po ovom pitanju nećemo se više oglašavati putem medija", zaključuje se u reagovanju Vuković.

Povezani članci

24. Decembar 2021.

Osmi red optužuje Codru za nezakonito poslovanje

Bonus video: