Tužilaštvo zanima kako je ministar Mitrović divlje gradio

Krajem minule sedmice kotorsko tužilaštvo uputilo dopis Opštini Budva sa zahtjevom da im se dostave svi podaci o trospratnoj kući Matije Mitrovića, sina Ratka Mitrovića u mjestu Komoševina na brdu Spas

35655 pregleda 38 reakcija 18 komentar(a)
Kuća Mitrovića na brdu Spas, Foto: TV Vijesti/screenshot
Kuća Mitrovića na brdu Spas, Foto: TV Vijesti/screenshot

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj opštine Budva dostavio je kotorskom tužilaštvu kompletnu dokumentaciju o divlje izgrađenoj troetažnoj kući Matije Mitrovića, sina aktuelnog ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića u mjestu Komoševina na brdu Spas iznad Budve.

To je “Vijestima” potvđeno u lokalnoj upravi.

Tužilaštvo je krajem minule sedmice uputilo dopis Opštini Budva sa zahtjevom da im se dostave svi podaci.

MANS je krajem maja Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnio krivičnu prijavu protiv Ratka Mitrovića, ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, i njegovog sina Matije Mitrovića, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje.

Podaci do kojih je došao MANS pokazuju da je porodica ministra Mitrovića izvodila radove na objektu u Budvi u periodu nakon 2008. godine, što povlači i krivičnu odgovornost u skladu sa izmjenama Krivičnog zakonika Crne Gore koje nelegalnu gradnju definišu kao posebno krivično djelo. Informacije do kojih su došli pokazuju i to da su Mitrovići radove na objektu nastavili čak i nakon podnošenja zahtjeva za legalizaciju.

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj opštine Budva je početkom novembra prekinuo je postupak legalizacije kuće mlađeg Mitrovića, do stupanja na snagu odluke o donošenju Plana generalne regulacije Crne Gore.

”Postupak kod ovog Sekretarijata će se nastaviti kada stupi na snagu odluka o donošenju Plana generalne regulacije Crne Gore. Sekretarijat će po službenoj dužnosti u roku od 20 dana od dana stupanju na snagu odluke o donošenju Plana generalne regulacije pozvati podnosiocia zahtjeva (Matiju Mitrovića) do dostavi dokaze propisane Zakonom o planiranju i izgradnji objekata”, navodi se u rješenju.

Vlada je sredinom juna donijela odluku o izradi Plana generalne regulacije, za šta je zadužen resor kojim rukovodi stariji Mitrović.

Budvanski Sekretarijat u svome rješenju je potvrdio da je kuća koju su bez građevinske dozvole i mimo važeće planske dokumentacije izgradili na par stotina metara vazdušne linije od budvanskog Staroga grada čak duplo većeg gabarita od onoga što je predviđeno važećim planskim dokumentom Lokalnom studijom lokacije (LSL) “Komoševina I”.

“Objekat svojim površinama premašuje propisane urbanističke parametre date LSL “Komoševina I” I to u pogledu indeksa zauzetosti i indeksa izgrađenosti, te nije urađen elaborat parcelacije. Indeks zauzetosti prema planskom dokumentu je je 0,25 (134 mkvadrata), a indeks izgrađenosti 0,60 (322 kvadrata). Prema podacima o izgrađenom objektu indeks zauzetosti je o,47 (254 kvadrata), a indeks izgrađenosti je 1,41 (759,84 kvadrata). Ukupna neto površina objekta je 622 kvadrata, a ukupna brutograđevinska površina je 759,84 kvadrata. Spratnost izgrađenog objekata je prizemlje I dva sprata. Objekat nije prepoznat važećim planskim dokumentima u postojećim horizontalnim gabaritima“, piše u rješenju.

Kuća dograđivana između dva zahtjeva za legalizaciju

”Vijesti” su u nekoliko navrata pisale da je u prethodnih tri godine, koliko je prošlo između dva zahtjeva za legalizaciju koje je Mitrović podnosio Opštini Budva, kuća dograđivana.

U zahtjevu koji je Matija Mitrović predao 17. jula 2018. godine, navodilo se, da se legalizuje kuća izgrađena 2004. godine i da je ukupna bruto površina 195 metara kvadratnih, odnosno 160 kvadrata neto. U zahtjevu je pisalo da kuća ima podrum i prizemlje.

Tri godine kasnije - u zahtjevu od 22. juna ove godine za koji je sada postupak prekinut, piše da kuća ima podrum, prizemlje i dva sprata i da je ukupna neto površina čak 622 kvadrata. Navodi se da je kuća useljena i da se plaća porez na nepokretnost.

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva, 15. januara ove godine odbacio je prvi zahtjev Matije Mitrovića za legalizaciju kuće u Komoševini, kao neuredan.

Ratko Mitrović i njegova supruga poklonili su u decembru 2017. godine, dvije parcele ukupne površine 552 kvadrata svome sinu Matiji, koji se 30. januara 2018. i zvanično uknjižio. Da je ministar nelegalno gradio kuću, javnost je upoznata u maju, kada je u emisiji “Načisto” nevješto pokušao da divlju gradnju pripiše sinu.

Sekretarijat je 20. oktobra 2015. izdao Mitrovićima urbanističko-tehničke uslove po kojima je, pozivajući se na važeći planski dokument, Mitrovićima bilo dozvljeno da grade dvaput manju kuću, odnosno objekat sa prizemljem i dva sprata, ali ukupne bruto građvinske površine 322 kvadrata.

Bonus video: