Oboljela pastrmka u rijeci Rastovac

"Konkretan slučaj je posljedica osnovano sumnjamo organskog zagađenja i jasno je da ne postoji kontinuirani monitoring i nadzor, što je nedopustivo ako se zna da je potočna pastrmka gotovo pred nestajanjem, kazao je direktor Ekološkog pokreta “Ozon” Aleksandar Perović

7337 pregleda 83 reakcija 6 komentar(a)
Oboljela pastrmka izvađena iz rijeke, Foto: Privatna arhiva
Oboljela pastrmka izvađena iz rijeke, Foto: Privatna arhiva

U rijeci Rastovac, koja se nalazi u istoimenom naselju koje je od centra Nikšića udaljeno oko sedam kilometara, oboljela je potočna pastrmka, riba koja je u Crnoj Gori gotovo pred nestajanjem.

”Dobili smo informacije od mještana da je oboljelja pastrmka potočarka u rijeci Rastovac, što smo provjerili. U komunikaciji sa ihtiologom dr Danilom Mrdakom dobili smo informaciju da je riječ o gljivičnom oboljenju, saprolegniji, koje može biti uzrokovano niskim vodostajem i visokim temperaturama, ali i organskim zagađivanjem”, kazao je “Vijestima” direktor Ekološkog pokreta “Ozon” Aleksandar Perović.

On je uputio inicijativu Direktoratu za ribarstvo da inspektor za slatkovodno ribarstvo izvrši inspekcijski nadzor i utvrdi činjenično stanje, kako bi se odgovarajućim mjerama spriječilo širenje oboljenja, a da ih o preduzetim mjerama obavijeste.

”Veoma smo zabrinuti stanjem potočne pastrmke u Rastovačkoj rijeci koja je ugrožena razlličitim vrstama zagađenja. Konkretan slučaj je posljedica osnovano sumnjamo organskog zagađenja i jasno je da ne postoji kontinuirani monitoring i nadzor, što je nedopustivo ako se zna da je potočna pastrmka gotovo pred nestajanjem. Riječ je o zabranu koji ima veliki značaj za cijelu Zetu, a kako je riječ o periodu mrijesta bojimo se da će posljedice biti ozbiljne”, istakao je Perović.

Kako je mještanin, koji živi pored rijeke Rastovac, kazao “Vijestima”, on je još prije nekoliko godina primijetio da potočna pastrmka u Rastovcu obolijeva.

”Jedan oboljeli primjerak ribe sam pronašao prije pet-šest godina. Dao sam ga ribolovnom društvu, a oni su ga poslali na analizu. Poslije tri mjeseca mi je rečeno da im je odgovoreno da na osnovu jednog primjerka ne mogu da izvrše analizu. Očito je da neko tada nije radio svoj posao”, kazao je mještanin koji je želio da se njegovo ime ne objavljuje.

Kako je rekao, rijeka Rastovac, koja je duga tri kilometra, jedina je rijeka bogata potočnom pastrmkom koje, kako sada stvari stoje, uskoro neće biti ni u njoj.

”Kada nadođe rijeka, voda izbaci oboljelu pastrmku i ponovo sam našao oboljele primjerke. Pretpostavljam da je u pitanju gljivična zaraza izazvana organskim otpadom i da je infekcija davno unesena. Uzvodno se nalazi ribnjak ali on, kao i jezerce, Blato Matanovića, iz koga ribnjak dobija vodu, nijesu ugroženi. Ugrožena je riba koja se nalazi nizvodno. Nekada se sa cijelog toka mogla piti voda, dok danas, nažalost, rijeka zarasta u travu, uništava se flora i fauna, a nekoliko vrsta je u potpunosti nestalo. Treba nešto pod hitno preduzeti, jer kada vidim ovu rijeku, a da ne pominjem ostale, tako otrcano djeluje naziv ekološke države”, kazao je on.

Rijeka Rastovac teče istočnim obodom Gornjeg polja i uliva se u Zetu.

Bonus video: