Ustanove kršile zakon i uputstva o donacijama

“U procesu revizije je utvrđeno da Ministarstvo zdravlja nije donosilo odluku o uvođenju prekovremenog rada za mjesece april, maj i jun iako su isplate vršene za prekovremeni rad ostvaren u tim mjesecima, te da Ministarstvo, nije obavijestilo inspektora rada o uvođenju istog, što nije u skladu sa članom 64 Zakona o radu"

5277 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo zdravlja, Foto: Printscreen YouTube
Ministarstvo zdravlja, Foto: Printscreen YouTube

Državna revizorska institucija utvrdila je da su nadležne ustanove, kada je riječ o troškovima zdravstvene zaštite po osnovu kovida-19, prošle godine prekršile niz zakona i akata, uključujući uputstvo o prijemu i načinu evidentiranja donacije i sponzorstava u bolnicama i domovima zdravlja.

Revizori su nepravilnosti konstatovali u Ministarstvu zdravlja, ali i u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) i Montefarmu, jer nisu poštovale u potpunosti Uputstvo o prijemu i načinu evidentiranja donacije i sponzorstava.

“Nadležni Kolegijum u sastavu dr Milan Dabović, predsjednik Senata i rukovodilac Kolegijuma i dr Branislav Radulović, senator i član Kolegijuma je utvrdio revizijom pravilnosti da subjekti revizije nijesu u svim bitno materijalnim aspektima koji imaju prožimajući karakter sa zakonskim i drugim propisima uskladili poslovanje koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju. Subjekti revizije nijesu ispoštovali Zakon o javnim nabavkama, Zakon o radu, Zakon o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Uputstvo o radu državnog trezora, Uputstvo o prijemu i načinu evidentiranja donacije i sponzorstva opreme u zdravstvenim ustanovama”, saopšteno je iz DRI.

DRI je kontrolisala podatke od 31. decembra prošle godine, koje je dostavilo Ministarstvo zdravlja za 67 subjekata, u ukupnom iznosu od 32.080.978,51 eura. Resor Jelene Borovinić Bojović obavijestio je DRI da osam subjekata – ministarstva finansija, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Montenegroairlines, Prijestonica Cetinje, Opština Berane, Opština Gusinje, Opština Plužine i Opština Tivat nisu dostavili tražene podatke.

“Na osnovu dostavljenih podataka, neposredna kontrola (terenska i dokumentaciona) je izvršena kod 16 subjekata revizije čiji ukupni troškovi su prikazani u iznosu 24.454.228,05€. Nadležni Kolegijum nije mogao prihvatiti iznos 442.889,68 eurakoji isključuje iz kontrolisane sume, pa shodno tome izvršena je konfirmacija troškova u iznosu 24.830.550,74 eura”, sapšteno je u izvještaju o reviziji “Konfirmacija troškova zdravstvene zaštite po osnovu kovida-a 19”, koji će biti dostavljen na upoznavanje nadležnom odboru Skupštine - Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, navodi se da su nepravilnosti pronašli I kod Ministarstva zdravlja, u kojem je prekršen Zakon o radu.

“U procesu revizije je utvrđeno da Ministarstvo zdravlja nije donosilo odluku o uvođenju prekovremenog rada za mjesece april, maj i jun iako su isplate vršene za prekovremeni rad ostvaren u tim mjesecima, te da Ministarstvo, nije obavijestilo inspektora rada o uvođenju istog, što nije u skladu sa članom 64 Zakona o radu. Takođe je utvrđeno da je određeni broj zaposlenih u Ministarstvu zdravlja imao veći broj prijavljenih prekovremenih sati od broja sati utvrđenih zakonom, što nije u skladu sa članom 64 Zakona o radu. Ministarstvo zdravlja nije donijelo interna akta u skladu sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru i Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. 2. Ministarstvo zdravlja je dužno da donese nova interna akta shodno Zakonu o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru i Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru”, utvrdili su revizori.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da je Uprava za imovinu plaćala bez adekvatne računovodstvene dokumentacije I da u procesu revizije nisu mogli utvrditi da li je sprovela postupak za određene javne nabavke.

Piše da su nabavili posteljine, jastuke I stepdeke za potrebe KCCG u iznosu od 173.770,00 eura, a da prethodno nije sproveden postupak, niti potpisan ugovor što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

DRI zahtijeva od Ministarstva zdravlja da u roku od 30 dana, odnosno do 30. januara naredne godine, dostavi akcioni plan za realizaciju preporuka, a da ih u roku od šest mjeseci izvijesti koje su radnje preduzeli.

Bonus video: