Najstarije stablo u Podgorici dio buduće Mikro 020 lokacije u centru grada

"Uređenjem ove površinem daćemo značajan doprinos valorizaciji i očuvanju najstarijeg stabla u centru grada, kao i podizanja kvaliteta javnog prostora centralne gradske zone"

6941 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Podgorica.me
Foto: Podgorica.me

U narednom periodu, u okviru projekta Mikro 020, Glavni grad će urediti površini u naposrednoj blizini najstarijeg platana u Podgorici, koji se nalazi na Trgu Balšića.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, platan u Ulici Novaka Miloševa posađen je 1812. godine, a posljednje utvrđivanje starosti urađeno je 2019. godine.

"Uređenjem ove površinem daćemo značajan doprinos valorizaciji i očuvanju najstarijeg stabla u centru grada, kao i podizanja kvaliteta javnog prostora centralne gradske zone. Nakon što je projekat usklađen sa projektima koji se odnose na uređenje Trga Balšića, stvorene su neophodne pretpostavke za njegovu realizaciju", navodi se u saopštenju.

Iz Glavnog grada dodaju da će u sklopu ove Mikro 020 lokacije biti formiran kutak za kratak odmor, sa pripadajućim urbanim mobilijarom i novom rasvjetom.

platan centar
foto: Podgorica.me

"Posebna pažnja biće posvećena ambijentalnom osvjetljenju stabla, a sve sa ciljem naglašavanja njegovog značaja. Uz to, planirana je i izrada otiska krošnje u formi pečata na obližnjoj površini, a koja će pružati informacije o ovom stablu. Pored platana biće postavljena i tabla sa narativom o značaju zelenih površina za kvalitet života u urbanim sredinama i rješavanje globalnih izazova održivog razvoja. Jedna od ideja je da ovaj projekat istovremeno bude i inicijativa za proglašenje platana spomenikom prirode, odnosno hortikulturnim objektom", navodi se u saopštenju.

Bonus video: