Kakvo nas vrijeme čeka za praznike

“Biće uslova za temperaturne inverzije. To znači da će nešto svježije biti po najnižim djelovima kotlina što znači da razlika u istom gradu može biti po nekoliko stepeni između najnižih i najviših djelova grada Što je niže to je svježije”

19590 pregleda 44 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Ana Burić
Foto: Ana Burić

Posljednji dan ove godine i prva dva, tri dana Nove godine očekuje nas sunčano, za ovo doba godine, neobično toplo vrijeme. Božić će, u odnosu na novogodišnje praznike, biti osjetno hladniji, ali će temperatura biti u okviru normale za period u kome se nalazimo.

Šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević kazao je da će u narednim danima preovlađivati slab do umjeren sjeverni vjetar, a on ponedeljka biće promjenjivog smjera.

Tokom jutarnjih sati biće ponegdje magle, ali će tokom dana biti sunčano.

“Biće uslova za temperaturne inverzije. To znači da će nešto svježije biti po najnižim djelovima kotlina što znači da razlika u istom gradu može biti po nekoliko stepeni između najnižih i najviših djelova grada Što je niže to je svježije”, objašnjava.

Od ponedjeljka, odnosno utorka dolazi do postepenog porasta oblačnosti, navodi Pavićević, a najviše šansi za padavine, kako sada izgleda, biće u srijedu.

Na planinama moguć je snijeg.

“Poslije srijede na jugu se šanse za padadvine smanjuju i doći će i do pada temperature. Na sjeveru će biti iuslova za padavine, ne neke obilnije, ima šansi za snijeg u planinskim oblastima”.

Tada se, kaže Pavićević, očekuje južni vjetar, nakon čega ponovo slijedi sjeverni.

Ističe da nemamo razloga za nezadovoljstvo.

“Temperatura će, generalno, od utorka biti u padu, na sjeveru će jutarnja ići osjetnije ispod nule ali nisu to nikakve vrijednosti koje nisu uobičajne za ovo doba godine, za te dane između Nove godine i Božića. Sve u svemu nemamo razloga da budemo nezadovoljni s obzirom na to kakvo nas vrijeme čeka”.

Božić će biti primjetno hladniji u odnosu na Novu godinu, ali, kako objašnjava Pavićević, to nisu neke osjetno niske temperature , već u okviru normale ili čak malo toplije nego što je uobičajeno za ovo doba godine.

Bonus video: