Grmljavina motora za široki dječji osmijeh

Bajkeri dobre volje iza sebe imaju na desetine humanih akcija, obradovali su mnogo mališana, a najveća nagrada im je radosno dijete. Skromno kažu da je kod crnogorskih bajkera grub samo zvuk motora, a na građane apeluju da ih poštuju u saobraćaju

23317 pregleda 85 reakcija 8 komentar(a)
Bajkeri dobre volje i ATV Klub Montenegro, Foto: Boris Pejović
Bajkeri dobre volje i ATV Klub Montenegro, Foto: Boris Pejović

U daljini čuju se kao gromovi... A onda se grmljavina motora smirila ispred podgoričkog Resursnog centra “1. jun”. Bajkere je dočekala radosna cika djece i aplauz njihovih roditelja.

I ove godine omiljeni Djeda Mrazovi djece u oba podgorička resursna centra - “Podgorica” i “1. jun” su ATV Klub Montenegro i Fondacija Bajkeri dobre volje.

”Imamo mnogo donacija, pogotovo pred praznike. Ali dolazak Bajkera dobre volje je za našu djecu iščekivanje. Ti krupni momci i cure donesu toliku radost našoj djeci, da oni nijesu samo veseli, već lebde od sreće”, priča dugogodišnja vaspitačica Milja Vulić.

Najveća nagrada dječji osmijeh

Fondacija Bajkeri dobre volje godinama uveseljava djecu Crne Gore. I to ne samo u doba praznika. Trude se, kažu, da bar jednom mjesečno obraduju mališane.

A mališani iz dva resursna centra bili su više nego zadivljeni. Nestrpljivo su čekali fotografiju sa svojim herojima, koji su uz prazničnu muziku unosili poklone.

Među njima su i bajkerke, nasmijane, nježne prema svakom mališanu, strpljivo poziraju za fotografisanje i odgovaraju na dječja pitanja.

Zato ih djeca obožavaju.

”Bajkeri su bili i prošle godine. Volim kad dođu. Volim motore, a dobijem i poklon”, kaže jedan od srednjoškolaca Resursnog centra “1. jun”. Kaže da mnogo voli praznike i da je već okitio jelku.

bajkeri
foto: Boris Pejović

Njegov petnaestogodišnji drug bi se rado oprobao u vožnji motora. Kaže da se uvijek raduje bajkerima.

”Bajkeri uvijek donesu dobre poklone”, naglašava on.

Učenik trećeg razreda srednje škole Resursnog centra “1. jun” ne plaši se grmljavine motora.

”Super je kad dođu. Uvijek je veselo”, navodi on.

bajkeri
foto: Boris Pejović

I upravo je njihov osmijeh, kaže bajker Marko Milošević, najveća nagrada.

”Neko ko dosta vremena provodi na motoru ima višak pozitivne energije. Mi smo svoju pozitivnu energiju odlučili da neizmjerno dijelimo. Ljubav, sreća, radost i pozitivna energija su jedine koje rastu baš onda kada se dijele”, poručuje Milošević.

Najčešća ciljna grupa Fondacije Bajkeri dobre volje su djeca.

”Sa njima najviše vremena provodimo i to im se dopada. Sa svakim njihovim osmijehom raste i naša radost”.

Dan za pamćenje i za djecu, i za bajkere

”Dolazimo na motorima, što je svoj djeci sinonim za moć na dva točka. Možda smo uzori, možda smo za njih nešto do čega bi da dosegnu kad odrastu”, objašnjava Neven Ramić radost mališana kad se moto Djeda Mrazovi pojave.

Kaže da je i sam imao uzore dok je odrastao.

bajkeri
foto: Boris Pejović

”Sigurno je da na njih ostavljamo jak utisak, upravo zbog naše pojave”, ističe Ramić.

Kad su djeca u pitanju, za Bajkere dobre volje ne postoje razlike. Sva su djeca ista i sva imaju iste potrebe - ljubav, radost i srećno djetinjstvo.

”Svi se jednako obraduju, svi su ushićeni i za svakog od njih je to specijalan dan, dan koji će pamtiti. Isto kao i za nas. Bitno nam je da se ne posvetimo jednima, a da zapostavimo druge”, poručuje Ramić.

Navodi i da su Bajkeri dobre volje udruženi u namjeri da uvijek budu tamo gdje su najviše potrebni: “Svi mi imamo različite poslove, porodice živote, ali je za nas Fondacija zajednički zadatak - svoje slobodno vrijeme da utrošimo i svojim radom i doprinosom usrećimo nekoga”.

Osim osmijeha, njega najviše obraduju pokloni - crteži djece nakon akcija.

bajkeri
foto: Boris Pejović

”To su nam jako dragi pokloni koje čuvamo”, naglasio je Ramić.

Nijesu namrgođeni i grubi, već mekog srca

Marko Cvetković uz osmijeh priča da ih često miješaju sa bajkerima sa američkih filmova i serija “koji su namrgođeni i grubi”.

”Ovdje kod nas su samo grubi zvuci motora, a srce je meko”.

Cvetković kaže i da je “dječiji osmijeh iskren, nefiltriran”.

bajkeri
foto: Boris Pejović

”Njihova sreća je nefiltrirana, nemaju nijednu mrvicu neiskrenosti kod sebe. Ukoliko radite nešto dobro, nagradiće vas osmijehom, zbog kojeg sve ovo radimo. Do sada smo zaradili mnogo osmijeha i zato mislim da smo na dobrom putu i da ćemo još dugo biti dobri u svemu ovome što radimo”, obećava Cvetković.

Jedan od osnivača Fondacije Damir Bučan navodi da je inicijalni plan Bajkera dobre volje da svakog mjeseca bude bar jedna akcija.

bajkeri
foto: Boris Pejović

”Ovo je sad već druga godina od kada tako funkcionišemo. Međutim, Bajkeri dobre volje su postojali i prije zvaničnog osnivanja, tako da imamo na desetine akcija u različitim ustanovama. Obradovali smo samo danas preko 100 djece. Ali sam siguran da više dobijamo nego što dajemo. To je podsticaj za djecu da krenu bolje, dalje, da dostignu vrhove svojih mogućnosti”, kaže Bučan.

Prema njegovim riječima, osim pomoći onima kojima treba, Bajkeri dobre volje imaju još jedan cilj - da promijene sliku zajednica i društva o vozačima dvotočkaša.

”Slika koja se o bajkerima formirala na osnovu filmova i serija nije najreprezentativnija, a mi na ovaj način to mijenjamo. Ono što želimo od građana je da samo malo više pažnje obrate na retrovizor i da nas poštuju u saobraćaju”, uz osmijeh zaključuje Bučan.

bajkeri
foto: Boris Pejović

Naredna stanica Bajkera dobre volje tog dana je bio Trg nezavisnosti. Tu su, ponovo, na radost mališana, podijelili poklone, ali i dobro raspoloženje, pozitivnu energiju i volju. I fotografije za sjećanje na druženje.

Odlaze na dalek put, ko to može znati. Ali će crnogorski bajkeri sigurno stići tamo gdje treba nekoga obradovati.

Bajkeri sa sobom nose radost

Vrijeme praznika je vrijeme tradicionalnog darivanja, širenja pozitivne energije, ljubavi i podrške, kazala je direktorka Resursnog centra “1. jun” Maja Kalezić.

”Novogodišnji pokloni poseban značaj imaju za svu djecu, jer znamo da je dječji osmijeh neprocjenjiv. Za naše osmijehe i dobro raspoloženje zahvaljujemo Bajkerima dobre volje i organizaciji ATV Klub Montenegro, onima koji su uvijek tu i koji ne zaboravljaju naše učenike. Hvala im ne samo na poklonima, humanom gestu i pažnji nego i na ovoj sjajnoj energiji koju su unijeli u našu školu”, kazala je Kalezić.

bajkeri
foto: Boris Pejović

Vaspitačica Milja Vulić dodaje da, osim poklona, Bajkeri dobre volje sa sobom donesu radost.

”Osim poklona, djeca se raduju druženju sa njima, sa zanimanjem razgledaju motore, stave kacigu...”, kaže ona.

Vulić poručuje da je dječji osmijeh i duša nešto čemu treba da stremimo.

”Svako od nas je dijete u duši, ali, ponekad, dok smo mladi, to zaboravimo. Poseban i jedinstven je osjećaj vidjeti djecu srećnu, nasmijanu, zagrljenu i voljenu”, zaključila je Vulić.

Bonus video: