ODLAGANJE OTPADA PROBLEM U PETNJICI

Ćeman: DPS najveća eklološka katastrofa i elementarna nepogoda

Ćeman podsjeća da u prigradskim i seoskim naseljima Petnjice skoro da ne postoji niti jedan kontejner
63 pregleda 5 komentar(a)
Albin Ćeman, Foto: Demokratska Crna Gora
Albin Ćeman, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 30.10.2017. 13:43h

"Na Žabljaku je još davne 1991. godine usvojena Deklaracija kojom je Crna Gora postala prva ekolološka država na svijetu. Međutim, ovih godina, građanima Petnjice, naša nacionalna strategija više djeluje kao neukusna šala i apsurd, nego kao plemenita misijia, koja je u našoj državi trebalo stvoriti „rajsko okruženje“ budućim naraštajima", navodi dr Albin Ćeman, kandidat Demokrata za gradonačelnika Petnjice.

On navodi da bi "naša prelijepa država zaista i bila dragulj, da su državni i organi lokalne samouprave bili voljni da predano obavljaju svoj posao".

"Danas u mojoj Petnjici, kao i u ostalim djelovima Crne Gore, umjesto prirodnog raja i ekološkog bisera, imamo ekološku katastrofu, koja podmuklo prijeti zdravlju Bihoraca, jer lokalna samouprava ni nakon 4 godine nije uspjela da odredi lokaciju, a kamoli riješi problem odlaganja otpada. Sve što su postigli jeste ugovor o djelu sa Opštinom Rožaje, tako da njihova komunalna služba odvozi dio otpada iz opštine Petnjice, dok drugi dio ostaje da “uljepša” naše životno okruženje duž rječnih korita."

Ćeman podsjeća da u prigradskim i seoskim naseljima Petnjice skoro da ne postoji niti jedan kontejner, pa su mještani prinuđeni da otpad pale ili nose do centra..

"Na ovaj način, svojim nečinjenjem, lokalna samouprava primorava i podstiče naše mahom starije mještane da odlažu otpad na divljim deponijama koje sada “krase” naše prilazne puteve, šume i rječna korita. Demokrate će uložiti sve svoje napore da nakon pobjede na lokalnim izborima bihorskom kraju vrate životnu radost koju budi zdravo okruženje netaknutne prirode. Smatramo da je potrebno sačiniti sveobuhvatan finansijski plan, kako bi se u saradnji sa nekom od okolnih opština izgradio reciklažni centar, koji bi omogućio sanaciju i revitalizaciju naše izmučene prirode, a nije nemoguće dobiti finansijsku podršku od evropskih i međunardnih fondova, kada se ima jasna vizija i cilj. Sa velikim žaljem konstatujem da ste vi, gospodo iz petnjičkog ogranka odlazećeg DPS-a, najveća eklološka katastrofa i elementarna nepogoda koja je zadesila naš narod i čarobni bihorski kraj, te vjerujemo da će sa vašim odlaskom procvjetati (živnuti) i priroda i ljudi", zaključuje Ćeman.