Obilježen Dan oslobođenja i Dan opštine Bijelo Polje

"Uprkos svemu mi smo u prethodne četiri godine otsvarili ono što smo obećali građanima. Ukupna vrijednost projekata i aktivnosti koje smo završili, ili im je realizacija u toku, dostiže cifru od 100 miliona eura, kako smo tada i obećali Bjelopoljcima", kazao je predsjednik Opštine Petar Smolović

6092 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Opština Bijelo Polje
Foto: Opština Bijelo Polje

Svečanom sjednicom Skupštine opštine i polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima, obilježen je Dan oslobođenja i Dan opštine Bijelo Polje.

Predsjednik Opštine Petar Smolović, čestitajući građanima 77 godina od oslobođenja Bijelog Polja, kazao je da taj datum “podsjeća, obavezuje i putokazuje, idejnoj vodilji građanske koncepcije, da su mir, tolerancija i nadnacionalna svijest, zalog prošlosti i stubovi budućnosti”.

“Naši građani i građanke sa pijetetom poštuju ovaj dan kao simbol zajedničkog žrtvovanja tokom narodnooslobodilačke borbe, kada su doprinos jednako dali pripadnici svih nacionalnosti i vjeroispovjesti, ne štedjeći svoje živote za slobodu", kazao je Smolović.

On je naveo da je u realizaciji programskih aktivnosti u protekloj godini uz poznate epidemijske poteškoće, pratilo nedovoljno razumijevanje razvojnih prioriteta na kojoj počiva perspektiva sjevera Crne Gore od sadašnje Vlade, uz maksimalni napor i angažovanje.

"Uprkos svemu mi smo u prethodne četiri godine otsvarili ono što smo obećali građanima. Ukupna vrijednost projekata i aktivnosti koje smo završili, ili im je realizacija u toku, dostiže cifru od 100 miliona eura, kako smo tada i obećali Bjelopoljcima. Zato budite sigurni nastavićemo još intenzivnije da se borimo sa izazovima današnjice, završimo započete projekte, osmislimo i sprovedemo nove, kako bi na temeljima antifašizma stvorili uslove za dostojanstven život u Bijelom Polju budućim generacijama", kazao je Smolović.

foto: Opština Bijelo Polje

Predsjednica SO Bijelo Polje Nemša Omerhodžić kazala je da je 3. januar najznačajniji datum u istoriji grada.

“Na temeljima sobode koju su nam ostavili naši preci, imamo obavezu da stvaramo put za generacije koje dolaze, da sa posebnom odgovornošću čuvamo i baštinimo naše prepoznatljive vrijednosti oličene u slobodarske i antifašističke ideje, u tradicionalnu bjelopoljsku multietničnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost, u istrajnu borbu za ekonomski prosperitet i bolji život svih naših garađana”, kazala je Omerhodžić.

Na svečanoj sjednici uručene su i ovogodišnje Trećejanuarske nagrade književniku Saladinu Dinu Burdžoviću i Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju "Tisa", plakete i zahvalnice.

Prije početka sjednice, delegacije Opštine, boračkih organizacija i političkih partije, položile su vijence na Spomenik palim borcima.

U okviru programa obilježavanja 3. januara, svečano je otvorena i suvenirnica Turističke organizacije na gradskom trgu, kao i izložba radova Internacionalnih likovnih susreta “Slikari Lazovići“.

foto: Opština Bijelo Polje

Taj datum se obilježava u znak sjećanja na teške borbe koje su vođene na području tadašnjeg Bjelopoljskog sreza, krajem 1944. i prvih dana 1945. godine. Borci Sedme crnogorske brigade “Budo Tomović“ oslobodili su Bijelo Polje 3. januara 1945. godine oko 11 sati.

Tokom rata, poginula su 863 borca iz bjelopoljskog kraja, a stradalo je još 560 ljudi, žena i djece. Bijelo Polje dalo je i pet narodnih heroja: Rifata Burdžovića Trša, Aleksu Beća Đilasa, Tomaša Žižića, Milovana Jelića i Radomira Rakočevića.

Bonus video: