Klizište prijeti da odsiječe Plužine od Crne Gore

Gradonačelnik Mijuško Bajagić kaže da bi posao davno završili da je u nadležnosti Opštine i da čekaju da se neko smiluje...

15135 pregleda 14 komentar(a)
Strah da snijeg i voda ne prodube problem, Foto: Svetlana Mandić
Strah da snijeg i voda ne prodube problem, Foto: Svetlana Mandić

U mjestu Gojkovića Do, na samom ulazu u Plužine iz pravca Nikšića, u martu prošle godine pokrenulo se klizište koje je odnijelo oko 15 metara ceste, dok je dubina odronjenog dijela skoro dva metra. Pivljani su turiste tokom ljetnje sezone, kada je pojačana frekvencija saobraćaja, “dočekali” i “ispratili” sa klizištem koje nije bezbjedno za učesnike u saobraćaju, a plaše se da se tokom zime, usljed snijega i vode, ne proširi, a oni budu odsječeni od ostatka Crne Gore.

Kako mještani kažu, nije im dosta što je put Plužine - Foča decenijama prepoznat kao saobraćajnica koja je rizična za sve učesnike u saobraćaju, već im je, pored neuređenih tunela, odrona, lavina i uske krivudave ceste sa bezbroj klizišta, falilo i dodatno klizište.

”Klizište stoji oko godinu dana. Otežava prolaz, mora se voditi računa kad su vozila iz suprotnog pravca da li će se vozači snaći, a posebno kad nijesu dobri vremenski uslovi. Moraš da sačekaš, da propustiš. Lokalna uprava nema nikakve veze sa ovim, već je nadležno Ministarstvo saobraćaja i puteva. Reagovali su i građani i lokalna uprava i nije nam jasno što se ovo ne rješava. Ne znam koji su razlozi, ali je velika neodgovornost, veliki je problem i ima dosta primjedbi. Ovo nije lokalni put već regionalni koji povezuje više država - Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Mihailo Dondić, koji svakodnevno prolazi pomenutom saobraćajnicom.

Predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić istakao je da zbog klizišta do sada, srećom, nije bilo težih posljedica za učesnike u saobraćaju, ali da je bilo onih koji su “ulijetali u provaliju”.

”Nije sigurno da neće biti ubuduće težih posledica. Klizište se širi, kao i svako drugo kad se ne radi ništa da se to spriječi i sanira”, kazao je Bajagić.

Kako je naglasio, više puta su se dopisima obraćali i resornom Ministarstvu i Direkciji za saobraćaj, ali su odgovori izostali.

”Nikakav pisani odgovor od institucija koje su bile nadležne ovo da urade nijesmo dobili. Usmeno su govorili da će riješiti, da će biti tender, pa da je poništen, onda su govorili da za popravke ovog tipa na putevima nijesu predviđena sredstva. To je sve usmeno”.

Odron tokom ljetnje sezone
Odron tokom ljetnje sezonefoto: Svetlana Mandić

Bajagić smatra da bi klizište, da je put u nadležnosti Opštine ili pojedinca, davno bilo sanirano. Ovako čekaju nadležne da se “smiluju” na njih.

”Do dana današnjeg niko ništa oko toga ne radi, niti koga interesuje. Bruka i sramota, jer doći ćemo u situaciju da budemo odsječeni od svijeta. U toku zime, kada budu obilnije padavine, može doći do većeg klizišta i neće se moći prolaziti obilaznicom. Šta i kako misle - ne znam, ali mi nije jasno da jedan međunarodni magistralni put može godinu da bude u ovakvom stanju. Da je ono bilo čija druga nadležnost nego državna, riješilo bi se. Da je pitanje nekog pojedinca, ili opštine, to bi se saniralo. Ovako, čekamo. Ušli smo u narednu godinu, pa ćemo čekati. Neće valjda doći i kraj 2022. godine, no ako ovako budu radili - možemo očekivati beskonačnost”.

Prvi tender pao, drugi okončan prije mjesec, čeka se potpisivanje ugovora

Iz Uprave za saobraćaj odgovorili su “Vijestima” da do sada nijesu sanirali klizište jer kapitalnim budžetom za 2021. nije bio usvojen predloženi program sanacije, pa je bilo neophodno obezbijediti finansijska sredstava i saglasnost Ministarstva finansija, kako bi se izvršila izmjena Plana javnih nabavki, što je preduslov za pokretanje postupka javnih nabavki.

Kako su istakli, prvi tender koji su objavili 6. oktobra, kao pregovarački postupak, Komisija za sprovođenje postupka javne nabavke je poništila jer nijesu prethodno objavili poziv za nadmetanje. Zato su raspisali novi javni poziv za izbor izvođača radova, koji je završen 3. decembra, i u završnoj fazi je procedura pregleda, ocjene i rangiranje ponuda. Objasnili su da je raspisan tender za klizište u Gojkovića Dolu, i drugo manje, koje se nalazi nedaleko od prvog, te da se, nakon potpisivanja ugovora sa izabranim izvođačem radova, može očekivati početak radova na sanaciji.

Bonus video: