UMHCG: Dajemo rok od tri mjeseca da se kvar popravi, u protivnom pokrenućemo pravne postupke

“Podizna platforma u nikšićkom Domu zdravlja nije izolovan slučaj, već je odraz višedecenijske neodgovorne politike u oblasti pristupačnosti za osobe s invaliditetom, a sama platforma, kao vid prevazilaženja visinske prepreke, je aspolutno neadekvatno rješenje koje je primijenjeno prilikom prilagođavanja ovog objekata”, kazala je izvršna direktorica UMHCG-a, Marina Vujačić

9962 pregleda 27 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) objavilo je na društvenim mrežama video snimak iz Doma zdravlja u Nikšiću na kojem se vidi da je podizna platforma za potrebe osoba sa invaliditetom (OSI) van upotrebe i puna opušaka od cigareta.

“Iz Nikšića nam je stigao ‘novogodišnji video’ pravo iz Doma zdravlja. Vertikalno podizna platforma nedavno postavljena. U opisu ‘van upotrebe’ a unutra ‘velika pepeljara’”, stoji uz opis pomenutog snimka.

Kako je “Vijestima” kazala direktorica Doma zdravlja, Vera Bulatović, podiznu platformu koja je u kvaru, do početka 2020. godine održvala je firma DVG iz Slovenije kada su, preko svog zastupnika iz Budve, obavijestili da više nijesu u mogućnosti to da rade.

“Kontaktirali smo nekoliko servisera u Crnoj Gori, od kojih nas je jedan obavijestio da iz straha od mogućnosti infekcije koronavirusom neće izvršiti uvid u stanje i da će se po prestanku epidemije odazvati našem pozivu. Jedan od servisera nas je obavijestio da je vrlo otežano nabavljanje rezervnih djelova jer se radi o kombinaciji različitih proizvođača, pa je otežano uspostavljanje njihove kompatibilnosti”, kazala je Bulatović “Vijestima” i pokazala odgovore pomenutih servisera.

Bulatović
Bulatovićfoto: Svetlana Mandić

Izvršna direktorica UMHCG-a, Marina Vujačić, istakla je da su koso-podizne i vertikalno-podizne platforme neodrživa i neefikasna rješenja jer se brzo kvare a teško servisiraju, a pritom je mali broj ljudi bude obučen da njima adekvatno upravlja, pa nekada kvar može biti izazvan i ljudskim faktorom.

“Podizna platforma u nikšićkom Domu zdravlja nije izolovan slučaj, već je odraz višedecenijske neodgovorne politike u oblasti pristupačnosti za osobe s invaliditetom, a sama platforma, kao vid prevazilaženja visinske prepreke, je aspolutno neadekvatno rješenje koje je primijenjeno prilikom prilagođavanja ovog objekata”, kazala je Vujačić “Vijestima”.

Rampa za OSI Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Kako je objasnila, skoro da ne postoji objekat u Crnoj Gori u kojem je postavljena ovakva platforma a da je uvijek bila funkcionalna, pa se dešavalo da se pokvari i prilikom korišćenja i da osobe sa invaliditetom nekoliko sati ostanu zaglavljeni na platformi.

“Umjesto da od strane Doma zdravlja javnost bude blagovremeno informisana, kako o kvaru, tako i o preduzetim aktivnostima da se isti otkloni, desilo se samo obavještenje na platformi da ista nije u funkciji. Da je uprava Doma zdravlja ‘posjetila’ platformu vidjela bi i sama u šta se pretvorila, pa bi valjda makar ‘pepeljara’ bila očišćena i upozoreni građani, a možda i zaposleni Doma zdravlja, o tome da ne bacaju opuške unutra. Uostalom, upravo je ovo pokazatelj odnosa i neodgovornosti prema pravima osoba sa invaliditetom”, kazala je Vujačić.

Vujačić
Vujačićfoto: Savo Prelević

Istakla je da ih ne zanima da li je riječ o zatečenom stanju i preuzetom “nasleđu” od prethodne uprave ili je riječ o novom problemu jer očigledno, kako je kazala, nije učinjeno ništa ili dovojno, da se problem riješi.

“Dajemo rok od tri mjeseca da se kvar otkloni ili Dom zdravlja na drugi način učini pristupačnim, a ukoliko se to ne desi pokrenućemo pravne postupke (prekršajne i za zaštitu od diskriminacije po osnovu invaliditeta) jer je to očigledno jedini način na koji se dolazi do pozitivnih promjena”, poručila je izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore.

Podsjetila je da je nikšićki Dom zdravlja jedan od 13 objekata čije je prilagođavanje i rekonstrukcija planirano prvim Vladinim Akcionim planom za prilagođavanje objekata u javnoj upotrebi iz 2014, a koji je sprovođen punih sedam godina umjesto planirane dvije.

“To dovoljno govori o ozbiljnosti politike i pristupa, odnosno neodgovornosti Vlade, i institucija sistema u ovoj oblasti. Pritom, inspekcijske službe rade isključivo po prijavi, ako uopšte i tada reaguju, ali nema redovnih kontrola i inicijativa s njihove strane i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao nadležnog za Zakon o planiranju prostora i izgradnju objekata i njegovu primjenu u praksi. Već godinama i institucije i investitore i vlasnike objekata upozoravamo da su ove vrste platformi neadekvatne i da predstavljaju loše rješenje, a pritom se one nerijetko ugrađuju i prilikom novogradnje, a ne samo rekonstrucije ranije sagrađenih objekata”, kazala je Vujačić.

Rampa za OSI Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Napominje, da se prilikom rekonstrukcije, prije donošenja odluke o načinu prilagođavanja objekta, mora uraditi analiza izvodljivosti izgradnje kose rampe gdje god to dozvoljavaju visinska razlika i građevinski gabariti objekta. Kose rampe, kako je kazala, adekvatnog nagiba i materijala, ne mogu se pokvariti, a pritom omogućavaju apsolutnu samostalnost korisnika. U praksi se pokazalo, prema njenim riječima, da ih često koriste i osobe bez invaliditeta, i to na adekvatniji način nego što je slučaj s ovom platformom.

Radovi na prilagođavanju Doma zdravlja za OSI urađeni 2017.godine

Direktorica Doma zdravlja je podsjetila da su radovi po projektu prilagođavanja Doma zdravlja Nikšić za pristup i kretanje lica sa smanjenom pokretljivošću i lica sa invaliditetom urađeni 2017. godine i da je njihova vrijednost bila preko 343 hiljade eura.

“Tom prilikom su postavljeni orjentacioni planovi za kretanje u objektu i van objekta izrađenih na Brajevom pismu, izgrađene su dvije pristupne rampe za lica sa invaliditetom, tri hidraulična putnička lifta, vertikalna platforma na ulazu u objekat, postavljene su spoljašnje i unutrašnje taktilne trake, reljefne oznake sa nazivima prostorija na vratima prostorija do kojih vode taktilne trake, oznake pristupačnosti, obilježavanje i označavanje pristupačnih parking mjesta, kao i sedam toaleta za osobe sa invaliditetom”, kazala je Bulatović.

Naručilac radova je bilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a nabavka radova sprovedena je preko Direkcije javnih radova. Izvođač radova je bila IGP Fidija,a finansijer Vlada Crne Gore.

Bonus video: