Zečević: Građani da se ne javljaju ljekarima kod prvih i blagih simptoma koronavirusa

“Ako su simptomi blagi, treba sačekati makar tri dana jer će test biti negativan. Naravno, kod ozbiljnijih simptoma, visokih temperatura i eventualnih gušenja, mi smo tu da odmah zbrinemo sve pacijente”, kazala je direktorica beranskog Doma zdravlja Julijana Zečević

8347 pregleda 7 komentar(a)
Berane (Ilustracija), Foto: Tufik Softić
Berane (Ilustracija), Foto: Tufik Softić

Direktorica beranskog Doma zdravlja, Julijana Zečević, uputila je apel građanima da, koliko je moguće, smanje pritisak na tu zdravstvenu ustanovu i da se ne javljaju ljekarima kod prvih i blagih simptoma koronavirusa.

“Ako su simptomi blagi, treba sačekati makar tri dana jer će test biti negativan. Naravno, kod ozbiljnijih simptoma, visokih temperatura i eventualnih gušenja, mi smo tu da odmah zbrinemo sve pacijente”, kazala je Zećević.

Ona je objasnila da su zdravstveni radnici tu da pomognu građanima, ali da u ovoj situaciji, kako je kazala, i građani treba njima da pomognu.

“Veliki je pritisak i porast pregleda i kod izabranih ljekara za odrasle, kod izabranih ljekara za djecu, kao i u kovid ambulanti. Mi se ne žalimo i da radimo dvadeset četiri sata, i angažovani smo maksimalno. Imamo i tri pozitivna ljekara. Potrebno je smanjiti pritisak i sve ćemo stići da medicinski zbrinemo”, kazala je direktorica beranskog Doma zdravlja.

Ona je savjetovala građane da se prije dolaska kod ljekara, informišu i putem telefona.

U Beranama je posljednjih dana broj novopozitivnih pacijenata na koronavirus u naglom porastu tako da ih je u ovom gradu juče bilo 424, sa tendencijom daljeg rasta.

Ljekari kažu da, ipak, nema mjesta nikakvoj panici i da se radi uglavnom o lakšim kliničkim slikama.

Direktor beranske Opšte bolnice Milorad Magdelinić potvrdio je da se veliki udar na primarni zdravstveni sektor ne odražava na broj hospitalizovanih bolesnika.

“U našoj bolnici, koja je kovid centar za region, trenutno je hospitalizovano svega 18 pacijenata, od čega je pet životno ugroženo”, rekao je Magdelinić.

Bonus video: