Znaju da poslanici krše mjere, ali ne smiju u salu

Inspektori više puta bili u parlamentu, ali kršenje zakona vidjeli samo preko TV-a

26962 pregleda 19 komentar(a)
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Skupstina
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Skupstina

Mada često govore o potrebi poštovanja mjera u borbi protiv koronavirusa, većina poslanika Skupštine Crne Gore posljednjih dana prošle godine nije poštovala jednu od osnovnih - nošenje maski.

”Kako smo prethodnih dana mogli da pratimo prenos skupštinskih zasjedanja i da se uvjerimo u to da se u plenarnoj sali u kojoj se održavaju zasjedanja Skupštine Crne Gore poslanici ne pridržavaju propisanih mjera, obratili smo se predsjedniku Skupštine Crne Gore gdje smo ukazali da je u narednim sjednicama potrebno da obezbijedi poštovanje propisanih epidemioloških mjera na način da poslanici tokom zasjedanja nose maske i drže propisanu distancu”, navodi se u odgovoru “Vijestima” Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Među opštim mjerama koje se mogu naći na Vladinom portalu covidodgovor.me prva je “obavezno pravilno nošenje maske u zatvorenom prostoru”. Pravilno nošenje zaštitne maske podrazumijeva nošenje maske tako da pokriva nos i usta.

Molba Uprave nije urodila plodom, jer se tokom skupštinskih prenosa, samo dio od 81 poslanika mogao vidjeti sa ovim sredstvom zaštite od širenja virusa.

U Crnoj Gori posljednjih dana prošle godine zabilježen je nagli rast zaraženih. Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je na posljednjoj prošlogodišnjoj konferenciji za novinare kazao je za dvije nedjelje registrovan porast od preko 80 odsto novozaraženih.

Iz Uprave na čijem je čelu Ilir Harasani kazali su da su njihovi inspektori do sada više puta vršili kontrole raznih institucija, a da je Skupština Crne Gore “do sada više puta bila pod lupom inspekcijskog nadzora ovog organa”.

U svim dosadašnjim slučajevima obilaskom radnih prostorija Skupštine, kancelarija i sala za sastanke inspektori rada nisu konstatovali nepravilnosti u smislu nepridržavanja mjera, a koje se obavezno primjenjuju u svim organima države.

Poslanici, međutim, nije trebalo da brinu, jer ih je od opomena ili kazni čuvala plenarna sala.

”Zadnja kontrola je izvršena dana 24. decembra kada su inspektorke zaštite i zdravlja na radu, osim plenarne sale u kojoj je bila u toku zasjedanje Skupštine Crne Gore obišla sve druge prostorije, metodom slučajnog izbora i nije konstatovala nepridržavanje propisanih mjera od strane zaposlenih u odnosu na propisane mjere”, navodi se u odgovoru UIP-a.

Na snimcima se može vidjeti da tog dana gotovo niko nije nosio masku na plenumu, ali ni na sjednicama više skupštinskih odbora koji su se tog dana sastajali.

Na jednoj od sjednica bio je i sam vršilac dužnosti direktora Uprave Ilir Harasani, koji je nosio masku.

Iz Uprave na kraju poručuju da propisane mjere treba jednako da se poštuju od strane svih građana i institucija i “shodno tome se i postupa prema svim subjektima nadzora jednako i ovim putem apelujemo na sve subjekte da se pridržavaju propisanih mjera”.

Poslanici su posljednjih sedmica razmatrali desetine zakona i drugih pravnih akata.

Bonus video: