Radojević: Ukinuti testiranja, sprovesti švedski model

“Reklo bi se da imamo više sreće nego pameti. Bitno je samo da ne otežamo ili ne produžimo taj prirodni put gašenja epidemije nekim pogrešnim korakom, učinjenim možda iz straha, kao što bi po mom mišljenju bilo uvođenje restriktivnih mjera u ovom trenutku”, kazao je Radojević

47020 pregleda 1860 reakcija 126 komentar(a)
Radojević, Foto: Printscreen YouTube
Radojević, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 05.01.2022. 10:22h

Doktor Kliničkog centra Crne Gore Nemanja Radojević ocijenio je da u okolnostima ovako velikog broja pozitivnih osoba na dnevnom nivou, rutinsko testiranje na koronavirus gubi smisao i da ga treba obustaviti, osim u slučajevima upale pluća.

Smatra i da, ako podaci iz bolnica potvrde da su stope hospitalizacije od teških formi i smrtnosti bitno manje u slučaju omikron soja, treba ukinuti sve epidemiološke mjere (maske, distancu, ograničenja kretanja, samoizolacija...) i pustiti da se populacija prirodno prokuži poput švedskog modela.

Protiv korone su se, kako je kazao, tokom prethodne dvije godine borili razni timovi.

“O uspješnosti tih borbi, neke naknadne analize (nadam se ne političke) će pokazati koji su koraci bili dobri, a koji ne. No, kako god bilo, prirodu nije uspio pobijediti ni razvijeni svijet, a kamo li mi sa svim našim nesrećnim osobenostima. Sada se čini da se rješenje cijele ove paklene krize samo po sebi nameće i to zahvaljujući karakteristikama samog Omikron soja, a ja ga vidim na sljedeći način: sačekati 10-ak dana i ako podaci iz naših bolnica potvrde ono što je naučno dokazano, tj. da su stope hospitalizacije od teških formi i smrtnosti bitno manje od ranijih sojeva - ukinuti sve epidemiološke mjere (maske, distancu, ograničenja kretanja, samoizolaciju i sl.) i pustiti da se populacija prirodno prokuži poput švedskog modela”, napisao je Radojević na Fejsbuku.

Time, kako kaže, možemo dobiti da ono što smo "samo djelimično uspjeli mršavom vakcinacijom i imunizacijom putem obolijevanja", sada "priroda obavi umjesto nas".

“Reklo bi se da imamo više sreće nego pameti. Bitno je samo da ne otežamo ili ne produžimo taj prirodni put gašenja epidemije nekim pogrešnim korakom, učinjenim možda iz straha, kao što bi po mom mišljenju bilo uvođenje restriktivnih mjera u ovom trenutku”, navodi Radojević.

U svemu tome je, kako je rekao, samo potrebno naći način i zaštititi starije osobe i teške hronične bolesnike.

“Ne treba zaboraviti da su i prije ove epidemije, nekada i obična prehlada ili grip bili dovoljni da nečiju starost i hronicitet izbace iz kakve takve ravnoteže i povedu ka neželjenom ishodu. U okolnosti ovolikog broja pozitivnih osoba na dnevnom nivou, rutinsko testiranje gubi, odnosno odavno je već izgubilo smisao i treba ga obustaviti (osim u slučajevima zapaljenja pluća). U ovakvom modelu, u relativno kratkom periodu ćemo imati veliki broj oboljelih, ali kao što prije ove epidemije nismo išli izabranom doktoru za svaki kašalj, povišenu temperaturu i prehladu, ne treba ni sada dodatno iscrpljivati ovaj, i onako iznureni zdravstveni sistem. Znate već svi: odmor, vitamini, čajevi, nešto za temperaturu i bolove, a antibiotici samo u slučaju dokaza sekundarne bakterijske infekcije”, zaključio je Radojević.

"Omikron nije poput obične prehlade"

Istraživačica na Pasterovom institutu Marija Backović osvrnula se na Tviteru na izjavu Radojevića, kazavši da nisu tačni njegovi navodi kako je naučno dokazano da su, kada je u pitanju omikron soj, stope hospitalizacije od teških formi i smrtnosti bitno manje od ranijih varijanti koronavirusa.

Ukazala je na jučerašnju izjavu glavne naučnice Svjetske zdravstvene organizacije Sumje Svaminatan:

"Omikron NIJE poput obične prehlade. Zdravstveni sistemi mogu biti preopterećeni. Važno je imati sisteme za testiranje, savjetovanje i praćenje velikog broja pacijenata, jer porast može biti iznenadan i ogroman", upozorila je glavna naučnica SZO na Tviteru.

Bonus video: