Mihailo: Crnogorski narod se masovno vraća izvornoj tradiciji

Badnjaci koji se nalažu na Badnji dan svjedoče da crnogorski narod zna "vječnu istinu", da je Crnogorska pravoslavna crkva na ovim prostorima "jedini čuvar pravoslavne hrišćanske vjere, koju smo od naših predaka primili", kazao je mitropolit CPC

10827 pregleda 48 reakcija 47 komentar(a)
Mihailo, Foto: Boris Pejović
Mihailo, Foto: Boris Pejović

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo kazao je u Božićnoj poslanici da se crnogorski narod masovno vraća svojoj izvornoj tradiciji i duhovnim vrijednostima, a da badnjaci koji se nalažu na Badnji dan svjedoče da crnogorski narod zna "vječnu istinu", da je Crnogorska pravoslavna crkva na ovim prostorima "jedini čuvar pravoslavne hrišćanske vjere, koju smo od naših predaka primili".

"Od kako je Crnogorski narod primio Hrišćanstvo, u Crnoj Gori se s osobitim poštovanjem slavi Božić. Danas se Vaseljena raduje rođenju Isusa Hristosa, Sina Božijega, glavne ličnosti ljudske istorije, Spasitelja i obnovitelja života na Zemlji. Okupili smo se danas u Crnogorskoj Prijestonici - Cetinju, da se pored Crnogorskog Badnjaka podsjetimo rođenja Gospoda Isusa Hristosa, najsvečanijeg dana u istoriji roda ljudskoga. Blago onima koji dođoše da mu se poklone na Svetoj Liturgiji, prime sveto pričešće, krv i tijelo Gospoda Isusa Hristosa u ovom Svetom hramu na Cetinju, posvećenom Prepodobnom crnogorskom gospodaru Ivanu Crnojeviću, koji je i osnovao ovaj Sveti hram prije više od 500 godina, a više od 100 godina pod okupacijom Srpske pravoslavne crkve iz Beograda, onih ljudi i popova koji ljube Hrista Judinim poljupcima", naveo je mitropolit CPC.

Crnogorska pravoslavna crkva, kako je kazao, u svojoj "viševjekovnoj duhovnoj istoriji i dubokoj hrišćanskoj pobožnosti", zalagala se i zalaže za mir, slogu, bratstvo i jednakost među ljudima.

"Naša crkva se rukovodi Svetim Jevanđeljem (Svetim Pismom): 'Jedan Gospod, Jedna Vjera, Jedno krštenje' (Poslanica Efescima, Gl. 4. stih 5). U slavu rođenja Gospoda Isusa Hrista, Spasitelja, sve vas pozdravljam i Blagoslovim sa željom da Badnji Dan i Božić proslavite u ljubavi, miru i slozi, kao što je vjekovima radio narod u Crnoj Gori. Svima Sveti pozdrav: Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!" - zaključio je Mihailo.

Bonus video: