Motorne sanke spas za mještane

Služba zaštite i spasavanja Plužine spremna je da i ove zime stigne do svih seoskih domaćinstava

7108 pregleda 153 reakcija 0 komentar(a)
Akcija iz prošle godine, Foto: Služba zaštite
Akcija iz prošle godine, Foto: Služba zaštite

Plužinska Služba zaštite i spasavanja spremna je da i ove zime stigne do svih seoskih domaćinstava kojima, zbog snijega i neprohodnih puteva, kako se to prethodnih godina dešavalo, pomoć bude potrebna.

”Uzimajući u obzir da je opština Plužine pretežno planinska, zime su najčešće snjegopadne i dugotrajne. S obzirom da su po selima pretežno staračka domaćinstva, naše intervencije u toku zime su česte i tiču se prevoza bolesnih lica motornim sankama, dopremanja ljekova, hrane, goriva”, kazao je “Vijestima” komandir Službe zaštite Mirko Cicmil.

Kako je naveo, spremni su i što se tiče ljudstva i što se tiče motornih sanki, i poručuju mještanima sela da će stići do svakog kome pomoć bude bila potrebna.

”Svjesni smo da zbog velikih mećava čišćenja puteva budu nemoguća i da će naše angažovanje biti neophodno. I u prethodnim godinama bili smo u službi građana, tako da ljudi u jednom dijelu osjećaju sigurnost jer znaju da smo uvijek dostupni za rješavanje problema vezanih za snijeg i sniježne nepogode. Najkomplikovaniji prostor za naše aktivnosti u toku zime je prostor Pivske planine”, kazao je Cicmil.

Mirko Cicmil
Mirko Cicmilfoto: Služba zaštite

Služba broji devet vatrogasaca spasilaca i jednog administrativnog radnika, a Cicmil ističe da su zaposleni u prethodnom periodu prošli set obuka koje su se odnosile na pravila postupanja u slučaju požara i vanrednih situacija, i da će i u ovoj godini nastaviti sa adekvatnim obukama, a sve u cilju unapređenja rada i što bolje spremnosti zaposlenih.

”Oprema sa kojom Služba raspolaže je vatrogasno vozilo Unimag, terensko putničko vozilo, motorne sanke i lična oprema. Ono što nam nedostaje i što ćemo se truditi u narednom periodu da nabavimo je razvalni alat, komunikaciona oprema, odijela za prilaz vatri i čamac za potrebe spasavanja na vodi”, istakao je komandir Službe zaštite i spasavanja.

Tokom prošle godine imali su skoro 90 intervencija, a 65 se odnosilo na požare.

Bonus video: