Trnovit put, pun iskušenja, ali vrijedi

Komšije ljekarke Vesne Mitić Lakušić kažu da je primjer humaniste, ona poručuje da je najizazovniji zadatak spasiti ljudski život

22072 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Trenutno radi u Zavodu za HMP, predsjednica Udruženja Makedonaca u Crnoj Gori, Foto: Savo Prelević
Trenutno radi u Zavodu za HMP, predsjednica Udruženja Makedonaca u Crnoj Gori, Foto: Savo Prelević

Biti hirurg, majka, supruga i prijatelj svakako nije lako i život vam iz dana u dan daje nove izazove, put je trnovit i pun iskušenja.

To za “Vijesti” kaže doktorka Vesna Mitić Lakušić.

”Kada bih ponovo birala, krenula bih istim putem, jer sam osoba koja svoj poziv obavlja prema savjesti, u skladu sa etikom i čovječnošću”, poručuje ona.

Vesna Mitić Lakušić rođena je 1976. godine u Bitolju, Sjevernoj Makedoniji i odrasla u multikulturalnoj sredini gdje “pomoći” nije strana riječ.

”Medicinski fakultet, specijalizaciju iz Opšte hirurgije, kao i doktorske studije, završila sam na Medicinskom fakultetu u Nišu, a već 16 godina radim u Medicinskoj školi u Podgorici. U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć sam radila dvije godine na početku svoje karijere, gdje sam i sada. U Urgentnom centru Kliničkog centra Crne Gore radila sam 16 godina”, kaže ona.

Komšije Vesne Mitić Lakušić kažu da je ona prepoznata i dokazana kao veliki humanista.

Bivši reprezentativac Crne Gore u fudbalu Danilo Vuković za “Vijesti” je rekao da se ona, i u ovim teškim vremenima, ističe ponašanjem i humanošću.

”Čast i zadovoljstvo je poznavati je i zaslužuje sve počasti našeg grada, pogotovo naše ulice. Imamo samo pohvale za njen rad i komšijski odnos”, ističe Vuković.

Doktorka Mitić Lakušić kaže da joj izuzetno znači podrška sugrađana, kao i njenih komšija.

”Kada se nečim ozbiljno bavite i kada se trudite da svoj posao radite s ljubavlju, kako treba, onda vam ovakva priznanja budu potvrda da je vaš trud prepoznat. To je uvijek lijep osećaj i vjetar u leđa, naročito u vremenima kakva su danas. Velika čast mi je da moji sugrađani prepoznaju kvalitet, humanost i požrtvovanost. Svega ovoga ne bi bilo da nije njih”, naglašava ona.

Mitić Lakušić je među rijetkim ženama hirurzima u Crnoj Gori
Mitić Lakušić je među rijetkim ženama hirurzima u Crnoj Gorifoto: Savo Prelević

Doktorka Mitić Lakušić kaže da je za uspješnost u poslu i životu neophodna podrška najbližih, koji su često uskraćeni vašim prisustvom.

”Na to ukazuje i podatak da sam 12 godina zaredom bila dežurna u Urgentnom centru za doček Nove godine”, rekla je ona.

Mitić Lakušić tvrdi da su joj najizazovniji momenti u karijeri bili oni u kojima je potrebno spasiti ljudski život, kako u operacionoj sali, tako i van nje.

”Jedan od najizazovnijih mi je svakako bio slučaj teške željezničke nesreće na Bioču, gde sam kao mladi ljekar u timu za hitnu medicinsku pomoć stigla i zajedno sa ekipom započela evakuaciju povrijeđenih, zatim slučaj autobuske nesreće rumunskih državljana, kao i borba za svaki zivot pojedinačno”, poručuje ona.

Mitić Lakušić kaže da su u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, u toku njenog radnog angažmana i na njenu inciijativu, uspjeli da otvore novu organizacionu jedinicu u Petnjici i postave temelje za organizaciju nove mreže ambulanti u ostalim novoformiranim opštinama, zatim pokrenuli mnoge druge aktivnosti u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite u državi, a i između ostalog pokrenuli i saradnju sa Aerodromima Crne Gore i uspjeli da uvedu i nove specijalizacije.

”U našem naselju Zlatica, na moj predlog je započeta i realizovana izgradnja i puštanje u rad dispanzera Doma zdravlja, čiji benefit i značaj se naročito vidio tokom trajanja epidemije kovid-19. Zlatica je naselje koje će se tek razvijati i gde će žitelji imati sve uslove za život i rad. Mnoge ulice su asfaltirane, a planirana je izgradnja tržnog centra i vrtića. Ovakva priznanja potiskuju sve moje strahove i strepnje i predstavljaju podstrek za dalji rad”, poručuje ona.

Mitić Lakušić je i predsjednica nevladinog udruženja “MAK-Most”, asocijacije makedonskih iseljenika u Crnoj Gori, koje okuplja veliki broj Makedonaca u Crnoj Gori, kao i poštovalaca njihove kulture. U njihovom radu i djelovanju, tvrdi, imaju veliku podršku Ambasade Republike Sjeverne Makedonije na čelu sa Mihajlom Trpkoskim.

Bonus video: