Bogata pomorska istorija Boke krasi zidove pothodnika u Dobroti

Zidovi pothodnika oslikani bokeljskim jedrenjacima i pričama koje oni pripovijedaju, a dominantno su vezani za pomorsku prošlost Dobrote, te Prčanja i Risna od kraja 18. vijeka do početka 20. vijeka

3884 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Pomorski muzej Kotor
Foto: Pomorski muzej Kotor

Završeni su radovi na oslikavanju pothodnika u Dobroti, koji su realizovani u organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora.

Kako je saopšteno iz te institucije kulture, realizacijom ovog projekta željelo se dio bogate pomorske istorije Boke izmjestiti izvan zidova Muzeja i približiti je sugrađanima i turistima.

Pothodnik u Dobroti, kao urbani segment naselja Plagenti, dugo godina nije bio adekvatno iskorišten i u relativno lošem stanju.

Ovim projektom, Dobrota i naselje Plagenti su dobili prvu tematsku galeriju na javnoj površini. Zidovi pothodnika oslikani bokeljskim jedrenjacima i pričama koje oni pripovijedaju, a dominantno su vezani za pomorsku prošlost Dobrote, te Prčanja i Risna od kraja 18. vijeka do početka 20. vijeka.

foto: Pomorski muzej Kotor

Projekat je finansijski podržan od strane Opštine Kotor, odnosno Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti a u sklopu Programa kulturnih manifestacija za 2021. godinu. Pripremni radovi u pothodniku su odrađeni od strane Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

Realizatorke ovog zahtjevnog poduhvata su akademska slikarka Ivana Lazarević i akademska vajarka Ana Zarubica, a koordinator projekta u ime Pomorskog muzeja bio je kustos Pomorsko-tehničke zbirke Ilija Mlinarević.

Bonus video: