KCCG doniran ultrazvučni aparat za onkološke pacijente

"Imamo običaj da uoči Božića posjetimo neku od važnih ustanova. Ovoga puta smo odlučili zbog ove vrlo komplikovane epidemiološke situacije i velikog opterećenja ljekara i medicinskog osoblja, a i cijeneći zaista vaš ogromni podvig u ovim teškim vremenima, da priložimo ovaj aparat", kazao je Joanikije

23314 pregleda 475 reakcija 37 komentar(a)
Foto: KCCG
Foto: KCCG

Mitropolija crnogorsko primorska donirala je Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) ultrazvučni aparat za potrebe onkoloških pacijenata.

Kako je saopšteno iz Kliničkog centra Crne Gore, donaciju vrijednu oko 30.000 eura i aparat kog Institut za onkologiju do sada nije imao, uručio je mitropolit Joanikije.

"Imamo običaj da uoči Božića posjetimo neku od važnih ustanova. Ovoga puta smo odlučili zbog ove vrlo komplikovane epidemiološke situacije i velikog opterećenja ljekara i medicinskog osoblja, a i cijeneći zaista vaš ogromni podvig u ovim teškim vremenima, da priložimo ovaj aparat. Nadamo se da ćemo olakšati i ljekarima i pacijentima i da ćemo makar malo doprinijeti našem narodnom zdravlju. Hvala na ovom susretu i neka vam bog blagoslovi vaš rad, vaš ogromni trud. Neka vam daruje snage da i ovu epidemiju pobijedimo svi zajedno, ali prevashodno zahvaljujući vašem trudu jer se oslanjamo na naše ljekare, ali moramo svi da podijelimo odgovornost u ovim danima i godinama", kazao je Joanikije.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, kako je saopšteno, zahvalila je na donaciji Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

"Zahvaljujući ovoj donaciji, od danas možemo da se pohvalimo da imamo veoma važan aparat koji je bio neophodnan kako za liječenje, tako i veoma važnu dijagnostiku teških onkoloških bolesnika. U tom smislu, posebno smo zahvalni što je baš ovaj aparat došao na ovo mjesto, u prave ruke ljekara koji spašavaju ljudske živote jer mi znamo da bez obzira na pandemiju u kojoj smo svi u ovo posljednje vrijeme posebno opterećeni moramo voditi računa i ne smijemo zaboraviti sve one pacijente koji se liječe od teških malignih bolesti i koji zavređuju takođe posebnu pažnju. Želim da iskoristim ovu priliku da čestitam predstojeće praznike svim vjernicima, i da im poželim ono što je najvažnije sa ove adrese, a to je, kao prvo, dobro zdravlje, dobro raspoloženje, slogu i mir i naravno da svi pomažemo jedni drugima. Pandemija nas upozorila da bez zajedništva nema prosperiteta”, kazala je Borovinić Bojović.

Ultrazvučni aparat, kako je navela direktorica Instituta za onkologiju, Sanja Lekić, ima višestruki značaj.

Zahvaljujući ovoj donaciji, svi pacijenti će sve usluge dobiti u Institutu i više neće morati ni povremeno da se transportuju u glavnu zgradu KCCG.

“Sa druge strane, moći ćemo da iskoristimo aparat za odjeljenske pacijente. U budućnsoti mi ćemo iskoristiti i druge tehničke mogućnosti ovog aparata u pravcu toga da neku grupu onkoloških pacijenata možemo da dijagnostifikujemo na licu mjesta”, navela je Lekić.