Žele da dupliraju broj kreveta u Centru za prihvat stranaca

MUP namjerava da utroši više od 400.000 na proširenje Centra za prihvat u Spužu, ali i da postave kontejnere

9845 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo unutrašnjih poslova namjerava da utroši oko 415.000 eura na proširenje Centra za prihvat u Spužu.

Predstavnici skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, više ministarstava i institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda posjetili su Centar u prvoj polovini novembra.

Prilikom obilaska, direktorica Direkcije za prihvat stranaca koji traže međunarodnu zaštitu u MUP-u Irena Rakočević kazala da je Centar kapaciteta 104 mjesta, a da će se nadogradnjom sprata kapaciteti povećati za još 60 mjesta.

Ona je dodala da se očekuje da će najkasnije do kraja marta biti postavljeni dodatni kontejneri kojima će se proširi kapaciteti za još 60 stranaca.

Ministarstvo je krajem 2020. godine kupilo plac od gotovo 5.600 metara kvadratnih radi povećanja dvorišnih kapaciteta kako bi se stvorio adekvatan prostor u slučaju enormno većeg priliva migranata.

Iz tendera koje je Ministarstvo pokrenulo posljednjeg dana prošle godine vidi se da je više od polovine novca namijenjeno za nadogradnju sprata Centra i renoviranje restorana.

Resor na čijem je čelu ministar Sergej Sekulović namijenio je dio sredstava za nabavku i transport 12 kontejnera za smještaj stranaca, a jedan dio će biti iskorišten za izradu platoa za montažu kontejnera sa pratećom infrastrukturom.

Rok izvršenja ugovora za nadogradnju Centra je najviše četiri mjeseca od uvođenja izvođača u posao, dok je do mjesec namijenjeno za izradu platoa i isporuku kontejnera.

Ponude se uglavnom vrednuju zavisno od najniže cijene bez PDV-a, ali dijelom i najdužeg ponuđenog garantnog roka i najkraćeg ponuđenog roka izvršenja ugovora.

Ministarstvo je već dva puta ove godine poništavalo tendere za posao nadogradnje Centra, jer nije bilo ponuda ili one nisu bile ispravne.

Rok za dostavljanje ponuda na novom tenderu je 7. februar.

Bonus video: