HGI sada ima “nenovčana potraživanja”

Nastavlja se pravni maraton oko iseljenja stranke iz opštinskog poslovnog prostora u Tivtu

4426 pregleda 8 komentar(a)
Prostorije HGI u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Prostorije HGI u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat uložila je posljednjeg dana prošle godine zvanični prigovor Osnovnom sudu u Kotoru na rješenje koje je 30. decembra dobio sudija tog suda Krsto Pejović, a kojim je lokalnoj upravi Tivta do 3. marta zabranjeno da iz svog poslovnog prostora u Ulici Luke Tomanovića u centru Tivta iseli Hrvatsku građansku iniijativu.

Lokalna uprava Tivta traži da HGI, na čijem je čelu Adrijan Vuksanović, napusti prostorije površine 46 kvadrata koje su vlasništvo Opštine, zbog nepostojanja zvaničnog ugovora o njihovom zakupu koji je istekao prije više godina, kao i zbog činjenice da HGI već godinama ne plaća zakupninu tog prostora. Zbog toga je dug HGI-ja prema Opštini Tivat dostigao ukupan iznos od preko 65.000 eura, a iz te stranke tvrde da oni ništa ne duguju i da lokalna administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića (NP) “pogrešno tumači pravne propise”, te da “HGI pomenute prostorije koristi na osnovu pravosnažnog Ugovora o zakupu, koji je zaključen na neodređeno vrijeme”.

Iako je Opština početkom decembra pokrenula postupak deložacije HGI iz spornih prostorija, Vuksanovićeva stranka se svim silama trudi da to spriječi i da nastavi korišćenje prostora za koji njegovom vlasniku već godinama ništa ne plaća. Stoga je HGI pred kraj prošle godine pred Osnovnim sudom u Kotoru tužila Opštinu Tivat, a sudija Pejović je prihvatio zahtjev te partije da donese privremenu mjeru i da lokalnoj upravi zabrani da najduže do 3. marta sprovede u djelo svoju namjeru da iz spornih prostorija iseli HGI.

U rješenju o određivanju privremene mjere, koje je sudija Pejović donio 30. decembra, piše da se ona određuje na predlog tužioca (HGI - prim.aut.) “radi obezbjeđenja nenovčanog potraživanja”. U obrazloženju privremene mjere koju je donio, sudija Pejović nije precizirao koje je to “nenovčano potraživanje” koje HGI navodno ima prema Opštini čiji poslovni prostor uzurpira već godinama i za čije dosadašnje korišćenje lokalnoj upravi Tivta duguje oko 65.000 eura.

U obrazloženju se, uz citiranje relevantnih članova Zakonja o obligacionim odnosima, odnosno Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, navodi da su HGI i Opština Tivat prvi ugovor o zakupu spornih prostorija u Ulici Luke Tomanovića zaključile 10. aprila 2006. sa rokom važenja od godinu dana i da nakon isteka tog roka nije zaključivan novi ugovor o zakupu. Kako je HGI, međutim, nastavio da koristi prostorije, a Opština im tada nije formalno ponudila novi ugovor o zakupu, smatra se da je sklopljen novi ugovor o zakupu na neodređeno vrijeme.

Budući da HGI nije plaćao zakupninu, aktuelno rukovodstvo Opštine Tivat kojom upravlja koalicija građanskih listi NP-BF-GB, je 3. decembra uputilo dopis HGI-ju obavještavajući ih da jednostrano otkazuju ugovor i da HGI ima rok od osam dana da se iseli iz opštinskih prostorija u Ulici Luke Tomanovića i da pređe u manje prostorije u staroj zgradi Opštine koje će, kao parlamentarna stranka na lokalnom nivou u Tivtu, besplatno koristiti kao i sve ostale tivatske parlamentarne partije.

Iz HGI-ja su to odbili da urade, a Vuksanović kao ovlašćeni zastupnik te stranke se nije pojavio ni na raspravi koja je u vezi rješavanja ovog pitanja bila 21. decembra zakazana u Direkciji za imovinsko-pravne odnose Opštine Tivat. On se opravdao ranije preuzetim obavezama koje je tog dana imao u Republici Hrvatskoj, ali Opština Tivat to nije uvažila i održala je ispitni postupak bez prisustva Vuksanovića, čime se, kako je u rješenju o određivanju privremene mjere naveo sudija Pejović “na najgrublji način onemogućava tužiocu (HGI) da učestvuje u postupku”.

U Opštini su, u međuvremenu, ovaj upravni postupak priveli kraju i donijeli rješenje kojim je HGI-ju dat rok do sredine januara da napusti sporne prostorije koje ta partija koristi kao svoju stranačku centralu.

Privremena mjera koju je u četvrtak na zahtjev HGI-ja donio sudija Krsto Pejović, međutim, za sada je blokirala već viđenu deložaciju stranke protiv koje je Opština u međuvremenu pokrenula i tužbu za prinudnu naplatu svojih potraživanja od oko 65.000 eura.

U rukovodstvu lokalne uprave Tivta ogorčeni su ovakvim postupkom suduje Pejovića zbog čega su uložili progovor Osnovnom sudu u Kotoru. Tvrde da u njihovom postupanju prema HGI nema nikakve političke pozadine, već da Opština ima zakonsku obavezu da zaštiti svoju imovinu, spriječi njenu uzurpaciju i da mora da zaštiti svoje finansijske interese i naplati velika dugovanja za zakupninu koju prema njoj ima Vuksanovićava partija.

”Nikad u svom životu do sada nijesam čuo da dužnik tuži povjerioca kojem duguje desetine hiljada eura, kao što je to ovdje slučaj, te da pritom još sud donosi privremenu mjeru u korist dužnika, a kojem se vlasniku prostora - Opštini ne dozvoljava da iz sopstvene imovine iseli svog uzurpatora i to uz obrazloženje da bi ako ga se iseli, uzurpator pretrpio veliku štetu. Toga nema nigdje na svijetu”, prokomentarisao je za “Vijesti” slučaj predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

Bonus video: