društvo mladih ekologa

0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2017. 10:47h

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) je u sklopu projekta "Održivi razvoj Studenačkih glavica" realizovao šestu fazu koja je podrazumijevala krčenje kružne trim staze u dužini od 450 metara u eko parku Blace, duž koje su postavili sedam klupa i četiri stola.

"Za izradu mobilijara djelimično su nam poslužila obaljena stabla duž pojasa koji smo krčili. Kroz ovu akciju eko park Blace dobija jednu novu atraktivnu površinu koja će sa drvenim mostom, napravljenim u prethodnoj fazi projekta, dati dodatnu atraktivnost ovom lokalitetu“, saopštili su iz DMEN-a.

Dovršen je i roštilj koji su huligani prethodno uništili, a Jelena Ivanović je ispisala putokaze, važna obavještanja i ekološke poruke na mobilijaru u parku.

U toku prethodnih faza nikšićki ekolozi su sanirali prilazni put u dužini od 400 metara, uklonili otpad i korov duž puta i napravili most u dužini od pet metara.

"Ovih dana radimo na obilježavanju i GPS markiranju staze i postavljanju info tabli. Projekat osim terenske ima i institucionalnu konponentu koja se odnosi na stvaranje neophodnih preduslova da se Studenačke glavice, kao predio sa posebnim geografskim i prirodnim odlikama, stave pod formalnu zakonsku zaštitu i u tom smjeru smo obavili razgovor sa prdstavanikom lokalne uprave", navodi se u saopštenju za javnost.

Projekat "Održivi razvoj Studenačkih glavica" realizuje se od jula, a finansijski je podržan od strane "Fonda za aktivno građanstvo" kroz program građanska akcija.

Njegov osnovni cilj je eko turistička valorizacija Studenačkih glavica i Blaca u skladu sa principima održivog razvoja.

Galerija

Bonus video: