Zbog povećanog broja kovid pacijenata pojačan kapacitet zdravstvenog sistema

„Takođe, medicinske ekipe koje posjećuju pacijente u domovima nastaviće sa davanjem patronažne terapije za one koji moraju da prime terapiju u kućnim uslovima. Svi ostali biće zbrinjavani u kovid centru koji se nalazi u Muzičkom centru“, poručila je Borovinić Bojović

12200 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Zbog povećanog broja pacijenata pozitivnih na koronavirus zdravstveni sistem Crne Gore pojačao je svoje kapacitete, pa je od srijede u punom kapacitetu spreman i dnevni kovid centar, koji se nalazi u Muzičkom centru.

To su nakon obilaska centra saopštili ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktor podgoričkog doma zdravlja Danilo Jokić, dodajući da će se u dnevnom kovid centru indikovana terapija davati pacijentima kojima je to neophodno.

Borovinić Bojović je kazala da zdravstveni sistem, posebno primarni nivo, ovih dana trpi dodatni priliv pacijenata, ali da razloga za paniku nema jer su pojačani kapaciteti, kako bi se na adekvatan način odgovorilo trenutnoj epidemiološkoj situaciji u državi.

„Takođe, medicinske ekipe koje posjećuju pacijente u domovima nastaviće sa davanjem patronažne terapije za one koji moraju da prime terapiju u kućnim uslovima. Svi ostali biće zbrinjavani u COVID centru koji se nalazi u Muzičkom centru“, poručila je Borovinić Bojović, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ona je istakla da uporedo sa kovid pacijentima, zdravstveni sistem nastavlja da pruža zdravstvenu zaštitu i za nekovid pacijente kako na primarnom, tako i na sekundarnom, ali i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

Borovinić Bojović je zamolila građane da slijede jasne smjernice koje im daju ljekari i da imaju razumijevanja i strpljenja za dodatne gužve koje su nametnule epidemijske prilike, te da će zdravstveni sistem pružiti maksimum u zbrinjavanju svih pacijenata podjednako.

Jokić je podsjetio da je u okviru reorganizacije zdravstvenih kapaciteta, a u saradnji sa Ministarstvom zdravlja u funkciji dodatna zdravstvena kovid stanica u Donjoj Gorici.

On je kazao da građani u toj stanici mogu dobiti kompletan tretman od testiranja, dijagnostike i laboratorijskih nalaza i u kojem u dvije smjene rade po dva ljekara i kompletno medicinsko osoblje.

„Mi se danas nalazimo ovdje u Dnevnom kovid centru gdje se uključuje dvokratna i jednokratna terapija i kao što su građani već obaviješteni preko medija, apsolutno sva terapija koja je parenteralnog tipa, za građane koji su pokretni, koji su dobrog opšteg stanja biće uključivana ovdje u Muzičkom centru“, rekao je Jokić.

Jokić je dodao da će svi pacijenti kod kojih je strogo indikovano davanje terapije za kućne uslove biti zbrinuti u njihovim kućnim uslovima.

Kako je naveo, dnevna kovid bolnica je za davanje injekcione i infuzione terapije opremljena po svim epidemiološkim standardima.

Jokić je, kako je saopšteno, apelovao na kolege iz privatnog sektora da uz poštovanje terapijskih protokola za covid pozitivne pacijente, one koji su dobrog opšteg stanja, upućuju na terapiju u tu ustanovu, kako bi rasteretili patronažu koja je namijenjena pacijentima koji ne mogu da napuštaju svoje domove.

Bonus video: