Ombudsman: Institucije da demonstriraju kapacitet u odbrani demokratije

"Institucije Crne Gore treba da demonstriraju kapacitet u odbrani tekovina demokratije, svoje tradicije, istorije i nađu način da zaustave sve što podstiče i širi nacionalnu, vjersku i svaku drugu mržnju, netrpeljivost i nasilje”, kaže se u saopštenju

11134 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ombudsman.co.me
Foto: ombudsman.co.me

Crnogorske institucije treba da demonstriraju kapacitet u odbrani tekovina demokratije, svoje tradicije, istorije i nađu način da zaustave sve što podstiče i širi nacionalnu, vjersku i svaku drugu mržnju i netrpeljivost, poručeno je iz institucije Ombudsmana.

Iz institucije Ombudsmana su pozvali nadležne da preuzmu mjere iz svoje nadležnosti kako bi se iz javnog prostora eliminisali besprizorni istupi, kakvi su se, kako su dodali, nedavno emitovali sa televizije Happy.

"To ne može biti nikakav dodatni pritisak na nacionalne institucije, jer je pritisak napravljen emitovanjem skandaloznog programskog sadržaja", rekli su iz institucije Ombudsmana.

Oni su ocijenili da ta medijska kuća nerijetko daje prostor za uvredljiv, diskriminatoran sadržaj i govor mržnje prema nacionalnim Crnogorcima i Crnogorkama.

"Institucije Crne Gore treba da demonstriraju kapacitet u odbrani tekovina demokratije, svoje tradicije, istorije i nađu način da zaustave sve što podstiče i širi nacionalnu, vjersku i svaku drugu mržnju, netrpeljivost i nasilje”, kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da se to ne očekuje od jedne institucije, već od svih koje nose prefiks državne, a imaju mandat za postupanje u takvim slučajevima.

Takvi neprihvatljivi sadržaji najčešće izazivaju dodatne reakcije govora mržnje, kazli su iz institucije Ombudsmana, apelujući na sve, koji imaju potrebu da ih komentarišu, da to čine na civilizovan način.

“Istovremeno, kao što je to crnogorska nacija danas, to sjutra može biti bilo koja čiji su korijeni ovdje, a čije institucije djeluju u Crnoj Gori”, rekli su iz Institucije zaštitnika.

Oni su kazali da zbog toga već duže vrijeme apeluju na odmjerenu riječ, jer se samo tako nosi temelj države za koju građani vezuju opstanak u uslovima multietničnosti, multikonfesionalnosti, kao i zajedničke istorije i tradicije.

“Nerijetko, kao i ovog puta, plima šovinizma i mržnje dolazi spolja, pa je i to test razuma i mjere koliko ovakve sumanute ideje i misli mogu naći plodno tle u Crnoj Gori”, kazali su iz Institucije Ombudsmana.

Iz institucije su, apelujući na slogu, solidarnost, tolerantnciju i zajedništvo u borbi protiv svih oblika netrpeljivosti i mržnje, čestitali nastupajući praznik svima koji slave, a ostalima poželjeli dobro zdravlje i sreću u Novoj godini.

Bonus video: