Ispred Cetinjskog manastira naložen badnjak

Tokom nalaganja badnjaka ispred Cetinjskog manastira kršene su epidemiološke mjere

23254 pregleda 212 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske nalagali su badnjake ispred Cetinjskog manastira. Prvi badnjak tradicionalno su naložili predstavnici plemena Martinovići i Borilovići, u prisustvu sveštenstva koje je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Ispred manastira se, kao i prošle godine, okupilo manje vjernika nego ranije čemu je doprinijelo i saopštenje Mitropolije uoči badnjeg dana da je proslava ove godine zbog epidemiološke situacije u Crnoj Gori svedena na minimum.

Nalaganju badnjaka prisustvovali su lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić i još neki funkcioneri DF-a.

Kako se može vidjeti u videu Televizije Vijesti tokom nalaganja badnjaka ispred Cetinjskog manastira takođe su kršene mjere.

Epidemiološkom mjerama koje su donijete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, između ostalog, predviđeno je da je vjerske obrede uz prisustvo vjernika na otvorenom moguće obavljati uz obezbjeđivanje najmanje četiri metra kvadratna po osobi.

Takođe, obavezno je pridržavanje mjera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra.

Mjerama je takođe predviđeno da tokom vjerskog obreda svi vjernici, vjerski službenici i drugo vjersko osoblje nose zaštitne maske koje pokrivaju nos i usta, uz poštovanje propisanih mjera.

Danas je u Crnoj Gori registrovano 2.960 novopozitivnih, odnosno gotovo 40 odsto testiranih bilo je zaraženo.

Od posljedica koronavirusa, prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, preminulo je još pet osoba.

Bonus video: