PEN centar zahtijeva zabranu emitovanja televizije Happy

Iz PEN centra su dodali da je ta televizija svaku mjeru prevršila svojim mizoginim i fašističkim govorom uperenim protiv građanki i građana jednog od crnogorskih gradova.

6736 pregleda 44 reakcija 26 komentar(a)
Vrijeđao stanvnike Cetinja, Crne Gore, kao i poslanicu Draginju Vuksanović Stanković: Šešelj, Foto: Betaphoto/SRS/MO
Vrijeđao stanvnike Cetinja, Crne Gore, kao i poslanicu Draginju Vuksanović Stanković: Šešelj, Foto: Betaphoto/SRS/MO

Crnogorski PEN centar uputio je otvoreno pismo predsjedniku Savjeta Agencije za elektronske medije Branku Boškoviću, u kojem zahtijevaju trajnu zabranu emitovanja Happy televizije u Crnoj Gori.

Iz PEN centra su kazali da godinama brojne beogradske medijske kuće vode specijalni rat protiv slobodne i samostalne Crne Gore, njenih građanskih vrijednosti, istorije, kulture, jezika, multinacionalnosti i multikulturnosti.

„Generalno obilježje njihovih uređivačkih politika u pogledu svega što nosi crnogorski predznak je teška netrpeljivost, mržnja i neskrivena želja da se na svaki način naškodi Crnoj Gori, Crnogorcima i svim čestitim i lojalnim građanima Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Oni su ocijenili da je posebno mjesto u medijskom ratu protiv Crne Gore odavno zauzela televizija Happy.

„Nikada se na toj televiziji nije pojavila ni sekunda programa koji bi o Crnoj Gori, Crnogorcima i građanima Crne Gore izvještavao sine ira et studio, dakle, na objektivan i uravnotežen način koji dolikuje ozbiljnim ljudima i profesionalcima u medijima“, navodi se u saopštenju.

Iz PEN centra su dodali da je ta televizija svaku mjeru prevršila svojim mizoginim i fašističkim govorom uperenim protiv građanki i građana jednog od crnogorskih gradova.

„Koristeći osuđenog ratnog zločinca – koji je poslužio kao megafon njene uređivačke antipolitike“, kaže se u saopštenju.

Oni su istakli da su za mnogo blaže uvrede u tradicionalnoj Crnoj Gori padale glave, a danas je, kako su kazali, drugo vrijeme i niko razborit neće tražiti glavu „fašističke ološi“ uvijek spremne na vrijeđanje, kriminal i zločin!

„S punim moralnim pravom građanska crnogorska javnost, svi ljudi dobre volje i uravnoteženog moralnog senzibiliteta moraju tražiti od sadašnje crnogorske vladajuće nomenklature da na odgovarajući način zaštiti obraz i dostojanstvo svakog čovjeka i svake nacionalne, vjerske i svake druge zajednice u Crnoj Gori“; navodi se u saopštenju.

Iz PEN centra su kazali da je obaveza Agencija za elektronske medije i njenog Savjeta da u svakoj konkretnoj situaciji stoji na prvoj liniji te odbrane.

Nažalost, kako su dodali, u brojnim situacijama kada je otvoreni fašizam iz regionalnih medija, posebno fašistički odnos prema Crnoj Gori, doslovno zapljuskivao Crnu Goru, dodatno stvarajući u njoj vrlo seriozne političke napetosti, Agencija ne samo da nije bila na visini svog osnovnog zadatka, nego je direktno izbjegavala da ga obavlja.

„Na taj način, umjesto da onemogućava medijski rat protiv Crne Gore, ona mu je sekundirala prenebregavajući zakonske obaveze“, kaže se u saopštenju.

Iz PEN centra su ocijenili da niko razborit ne može pretpostaviti da će se, zbog brojnih i žestokih kritičkih reakcija iz Crne Gore i regiona, uređivačka politika Happy televizije uljuditi i prestati da bude fašistički nastrojena protiv Crne Gore.

Zbog toga, kako su kazali, jedino i trajno rješenje je trajna zabrana emitovanja cjeline njenih programa na teritoriji Crne Gore.

„Očekujemo da Savjet Agencije pažljivo razmotri i prihvati naš prijedlog. Za sebe zadržavamo pravo i obavezu da o cijelom slučaju obavijestimo Internacionalni PEN centar, sve nacionalne PEN centre, kao i druge važne međunarodne činioce“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: