Vujičić: Uskopolitički interesi krivi za kasno izglasavanje Tužilačkog savjeta

„Do dijaloga nije došlo ni u prethodnom periodu kada je bila prethodna vlast i sa tim se nastavilo. Ako želimo da Crna Gora krene naprijed, taj dijalog je nužan i na tome mora da se radi, i pod hitno politički lideri moraju da nađu način da pokrenu dijalog“, smatra Vujičić.

12228 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Uskopolitički interesi krivi su što je Tužilački savjet izglasan nakon dužeg čekanja, ocijenio je zamjenik programskog direktora Građanske alijanse, Zoran Vujičić dodajući da je vrijeme da tužilaštvo konačno počne radi svoj posao.

Vujičić je kazao da je previše vremena izgubljeno i da su za to najodgovorniji politički lideri koji, zbog uskopolitičkih interesa, nijesu došli do zajedničkog cilja.

„Ono što bi trebalo da bude i čime treba da se vode politički lideri jeste interes društva i države. Sva ta uslovljavanja na kraju nijesu dovela do toga da se riješe određena pitanja i previše vremena smo izgubili, a sve je ovo moglo da se riješi ranije“, rekao je Vujičić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, očekivanja su da tužilaštvo konačno krene da radi svoj posao i da sve ono zbog čega je Crna Gora bila negativno kometarisana, a to su rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, konačno počinje da ima određene rezultate.

„U skladu sa tim očekivanja su da će najvjerovatnije prvo biti promijenjeno rukovodstvo u samom državnom tužilaštvu, odnosno vrhu državnog tužilaštva, a onda nakon toga da se konačno krene u samu borbu“, kazao je Vujičić.

Komentarišući izostanak dijaloga opozicije i vlasti po ovom pitanju, Vujičić je rekao da je dijalog nužan zbog, prije svega, reforme izbornog zakonodavstva kao i za sami boljitak društva.

„Do dijaloga nije došlo ni u prethodnom periodu kada je bila prethodna vlast i sa tim se nastavilo. Ako želimo da Crna Gora krene naprijed, taj dijalog je nužan i na tome mora da se radi, i pod hitno politički lideri moraju da nađu način da pokrenu dijalog“, smatra Vujičić.

Vujičić je kazao da svako ko se ogriješio o zakon treba da odgovara.

„Vladavina prava podrazumijeva da su svi jednaki pred zakonom, i da svako ko je prekršio zakon, odgovara za to“, kazao je on.

Vujičić je naveo da se za vrijeme prethodne vlasti to nije moglo vidjeti.

„Eventualno smo mogli da vidimo zamagljivanje određene pravde u smislu da se pokrenu određeni procesi i nakon prvog koraka se stane“, rekao je on.

Komentarišući rezultate nedavnog istraživanje GA, Vujičić je kazao da se nizak stepeni povjerenja građana u sudstvo i tužilaštvo, može promijeniti adekvatnim i zakonitim radom i tužilaca i sudija i rezultatima koji će ostvariti u narednom periodu.

Smatra da će onda i građani promijeniti percepciju o sudstvu i tužilaštvu.

„Građani su osjećali određenu dozu nepravde i to su jasno pokazali, ne samo kroz ovo istraživanje, već u kontinuitetu kroz istraživanja koja smo radili. To mora da se promijeni jer zaista mora da zabrine čelnike sudstva i tužilaštva toliki stepen nepovjerenja“, kazao je Vujičić.

Bonus video: