Grubi radovi biće završeni do ljeta

Vlada dobila informaciju da izgradnja novog dijela Porto Montenegra napreduje planiranom dinamikom

9213 pregleda 7 komentar(a)
Gradilište Boka Place, Foto: Siniša Luković
Gradilište Boka Place, Foto: Siniša Luković

Prema “Informaciji o realizaciji prioritetnih prijekata iz oblasti turizma” koju je na svojoj posljednjoj sjednici u prošloj godini razmatrala Vlada, u nastavak izgradnje Porto Montenegra u periodu od 1.januara do 30. novembra 2021. investitor, kompanija “Adriatic Marinas” iz Tivta iza koje stoji državna investiciona korporacija iz Dubaija ICD, uložila je ukupno 58.286.000 eura.

Trenutno je akcenat na izgradnji novog kompleksa luksuznih stambeno-poslovnih objekata Boka Place ukupne površine oko 75.000 kvadrata, a koji se gradi u sjevernom dijelu Porto Montenegra, u blizini Jadranske magistrale. U toku je otklanjanje sitnih nedostataka na već izgrađenoj velikoj podzemnoj garaži ovog kopleksa kapaciteta 300 parking-mjesta, a što se novog kondo-hotela “Siro” kategorije 5 zvjezdica tiče, na njegovim blokovima 1 i 3 u toku je izgradnja završne, sedme etaže, dok se na bloku 2 trenutno gradi peta etaža, a na bloku 4 u toku su radovi na sedmoj etaži.

Prema dinamičkom planu, svi grubi građevinski radovi na konstrukciji blokova 1 i 3 biće završeni tokom februara, a mjesec dana kasnije i radovi na blokovima 2 i 4. Izvođač radova, podgorička kompanija “Bemax”, trenutno radi i na prizemnoj etaži stambenih blokova 5 i 6, na kojima će konstrukcija svih planiranih etaža biti završena u julu mjesecu.

Intenzivno se radi i na dva dodatna objekta - Supermarket & Gym, odnosno Cinema & Data Centre gdje se završavaju prve etaže.

Prema planu “Adriatic Marinasa”, očekuje se da čitav kompleks Boka Place sa hotelom “Siro” kapaciteta 240 smještajnih jeidnica, bude završen i stavljen u upotrebu u drugom kvartalu naredne godine. Pored hotela i stanova Boka Place će sadržati i niz manjih trgovina, kafea, restorana, knjižaru, auto salon, veliki cinepleks bioskop, zid za penjanje, kao i veliki supermarket, te obilje javnih i zelenih površina, sa naglaskom na novouređeni veliki centralni trg u tom dijelu Porto Montenegra.

U Porto Montenegru su zadovoljni efektima ovogodišnje turističke sezone koja je po njima, bila skoro na nivou rekordne 2019. godine. Iako je posjeta cijelom kompleksu bila za oko petinu manja nego 2019, potrošnja koju su posjetioci Porto Montenega ostvarili tokom 2021.godine bila je skoro na nivou rekordne iz 2019.

Prema podacima koje je menadžment “Adriatic Marinasa” dostavio Vladi, u kompanijama koje realizuju projekat Porto Montenegro u Tivtu trenutno su angažovane 384 osobe, od čega su 300 crnogorski, a 84 strani državljani. Takođe, prema podacima sa kojima barata investitor, od početka realizacije priojekta Porto Montenegro 2007. godine do kraja 2021, u njega je uloženo ukupno 788 miliona eura.

Bonus video: