Skijališta neće povezati do februara

Na državnom Ski-centru Kolašin 1600 ističu da su zadovoljni početkom sezone

39853 pregleda 30 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Testiranje žičare koja će da poveže dva ski-centra na Bjelasici - državni Kolašin 1600 i privatni Kolašin 1450, najvjerovatnije neće biti završena do kraja mjeseca.

Direktor državnog ski-centra Bojan Medenica rekao je “Vijestima” da se nada da bi žičara K7 mogla da počne da radi u februaru.

”Kao je što je poznato, građevinski radovi na žičari K7 su završeni i čekamo završetak testiranja koje obavlja austrijska firma koja je i montirala taj objekat. Nadam se da će gosti već narednog mjeseca uživati u skijanju stazama koje prate tu žičaru”, kazao je on.

Novu žičaru K7 “prati” desetak kilometara skijaških staza, pa bi uz one koje su već u funkciji na oba skijališta, to činilo mrežu od 40 kilometara.

Kako kažu u državnom preduzeću Skijališta Crne Gore, povezivanjem dva ski-centra Kolašin će postati konkurentan skijalištima u regionu.

”Vijesti” su ranije objavile da će dnevni ski-pas za objedinjenu ponudu koštati 25 eura i da će državni i ski-centar Zorana Ćoća Bećirovića “kolač” dijeliti u odnosu 70:30...

Uključujući novu žičaru i ski-staze, koje su koštale blizu 11 miliona eura, država je do sada u Ski-centar Kolašin 1600 uložila oko 30 miliona eura. Nova ulaganja planirana su kapitalnim budžetom za ovu godinu. Kako su najavili iz Vlade, u planu je da narednu sezonu državno skijalište dočeka sa akumulacionim jezerom za vještačko osnježavanje za 7,5 kilometara staza, bobom na šinama, kao i dva ski-lifta tipa “sidro”. Planirano je i osvjetljenje staza koje će uvrstiti noćno skijanje u ponudu tog skijališta.

Padaju rekordi

Prvih dvadesetak dana zimske sezone pokazali su da, i bez objedinjene skijaške infrastrukture, na Ski-centru Kolašin 1600 nemaju razloga za nezadovoljstvo. Početak godine obilježili su rekordna posjeta i prihodi od kako je skijalište otvoreno. Uspješan start sezone nije osujetilo ni nekoliko dana kada, zbog kiše, vjetra i magle, skijaška infrastruktura nije bila u funkciji. Tako je bilo i 5. i 6. januara, ali i nekoliko dana krajem decembra.

Međutim, novi snijeg, kaže Medenica, na skijalište je prvog dana Božića privukao više od 500 skijaša.

”Na skijalištu je u petak bilo oko 500 gostiju. Prethodna dva dana skijalište nije radilo zbog kiše i loših vremenskih uslova. U danima vikenda spremno očekujemo veliku posjećenost. Napadalo je više od 20 centimetara novog snijega, što uz stari i dobro održavanje staza čini odlične uslove za skijanje. Takođe, traka za početnike je novitet koji je već na početku opravdao očekivanja. U projesku, oko 70 budućih skijaša na traci svakog dana uči osnove skijanja”, tvrdi Medenica.

Od početka zimske sezone, prodato je blizu 4.000 ski pasova i više od 1.500 karata za panoramsku vožnju. Kako je “Vijestima” prije nekoliko dana kazala pomoćnica izvršnog direktora Skijališta Crne Gore Nataša Pajović, Ski-centar Kolašin 1600 od početka zimske turističke sezone bilježi rekordnu posjećenost.

Na tom skijalištu je, na primjer, drugog dana nove godine bilo više od 2.000 ljudi, a prodato je oko 700 ski-pasova, 400 karata za panoramsku vožnju i iznajmljeno više od 100 dječjih sanki. Bilo je to dan kada je na pokretnoj traci za početnike bilo oko 300 polaznika.

Medenica kaže da se pokazalo kao “pun pogodak” proširivanje parkinga.

Zadovljstvo posjetilaca zbog dovoljno prostora na parkingu pokvarila je još jedna manje popularna novina - od 2. januara počela je naplata, pa je cijena dnevne karte tri eura, dok je, kažu u Skijalištima, za autobuse parking besplatan.

Bonus video: