Prijavljeno 429 sumnji na neželjena dejstva nakon vakcinacije

CInMED naglašava da je nešto veći broj prijava koje se odnose na vakcinu Sputnik V u odnosu na vakcine ostalih proizvođača posljedica činjenice da je veliki broj zdravstvenih radnika primio upravo tu vakcinu, koja je bila i prva dostupna u Crnoj Gori

17079 pregleda 45 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Vijesti/Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Vijesti/Savo Prelević

Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) je zaključno sa 22. decembrom prošle godine, proslijeđeno 429 prijava sumnji na neželjene događaje, nakon primjene različitih vakcina protiv kovid-19, koje su dostupne građanima.

Iz CInMED-a navode da su na svakih pet hiljada primijenjenih doza, dostavljene četiri prijave sumnje na neželjene događaje.

“Najveći broj do sada dostavljenih prijava, ukupno 231, se odnosi na vakcinu Sputnik V, 92 do sada dostavljene prijave su se odnosile na vakcinu proizvođača Sinopharm, a 56 na vakcinu proizvođača AstraZeneca”, rekli su iz CInMED-a za agenciju MINA.

Oni su kazali da je dostavljeno i 45 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcine Pfizer/BioNTech.

CInMED naglašava da je nešto veći broj prijava koje se odnose na vakcinu Sputnik V u odnosu na vakcine ostalih proizvođača posljedica činjenice da je veliki broj zdravstvenih radnika primio upravo tu vakcinu, koja je bila i prva dostupna u Crnoj Gori.

“Svjesni značaja praćenja bezbjednosti primjene vakcina protiv kovid-19, zdravstveni radnici su u velikom broju prijavili neželjene reakcije koje su sami iskusili nakon vakcinacije”, kazali su oni.

CInMED-u je dosad dostavljeno osam prijava sumnji na neželjeni događaj nakon primjene treće doze vakcine protiv kovid-19.

Iz CInMED-a pojašnjavaju da se broj prijavljenih neželjenih događaja koji se odnosi na vakcine različitih proizvođača zavisi od više faktora, tako da se ovaj podatak ne može koristiti za međusobno poređenje vakcina u pogledu bezbjednosti.

Oni navode da su neki od faktora broj pacijenata koji su primili određenu vakcinu, karakteristike populacije koja je primila vakcinu, informisanost i motivisanost zdravstvenog radnika/pacijenta da prijavi sumnju na neželjeni događaj.

Kako su kazali, najčešće prijavljivani neželjeni događaji nakon primjene vakcina protiv kovid-19 su povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost.

“Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine. U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji”, kazali su iz CInMED-a.

Oni navode da su u nešto manjem broju prijavljeni očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost.

“Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih i neuroloških poremećaja, uglavnom kod starijih i pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti”, rekli su iz CInMED-a.

Navode da je u slučaju alergijskih reakcija, nakon primijenjene terapije došlo je do povlačenja svih simptoma.

Na pitanje da li se Institutu građani sami javljaju da prijave neželjena dejstva, ili češće dokotorima, farmaceutima, iz CInMED-a odgovaraju da je najveći broj prijava proslijeđen od ljekara i to najviše od onih koji direktno učestvuju u sprovođenju procesa imunizacije.

Oni pojašnjavaju da pacijenti mogu direktno prijavljivati neželjene događaje CInMED, dodajući da preporučuju da se pacijenti obrate ljekarima, kada su u pitanju neželjeni događaji koji su intenzivnijeg karaktera, ili imaju trajanje duže od očekivanog.

“Sve u cilju medicinske potvrde slučaja i preduzimanja mjera, koje najčešće podrazumijevaju simptomatsku terapiju”, kazali su oni.

Govoreći o planovima za ovu godinu, iz CInMED-a navode da se novo rukovodstvo Instituta našlo pred velikim izazovima i naslijedilo dugogodišnje zaostatke u rješavanju predmeta.

“U narednoj godini planiran je rad na neriješenim predmetima, naročito koji se odnose na izdavanje, obnove i varijacije dozvole za lijek, kao i dostizanje zakonom propisanih rokova za izvršavanje poslova povjerenih Institutu”, kazali su oni.

Iz CINMED-a su rekli da su standardi Evropske unije implementirani i u oblast kliničkih ispitivanja ljekova, što će, formiranjem nacionalnog etičkog odbora, doprinijeti većem broju kliničkih ispitivanja putem kojih se obezbjeđuje rana dostupnost savremenih terapija pacijentima.

Kako su naveli, Institut planira i stavljanje u rad novoformirane laboratorije.

“Cilj osnivanja i razvoja Laboratorije Instituta je borba protiv falsifikovanih i substandardnih ljekova na našem tržištu, kao i doprinos daljem naučno-istraživačkom razvoju Crne Gore”, rekli su iz CInMED-a.

Bonus video: